Woda miodowa to pyszny napój, który ma wiele korzyści dla zdrowia, od łagodzenia bólu gardła po wspomaganie odchudzania. Pomaga też zmniejszyć wzdęcia, zaparcia i kwaśny refluks.
Kluczem jest używanie surowego, niefiltrowanego miodu, który nie został przetworzony lub pasteryzowany. To gwarantuje, że otrzymasz najwięcej właściwości prozdrowotnych.
Składniki
Miód jest naturalnie występującym środkiem słodzącym, który od dawna jest wykorzystywany w medycynie tradycyjnej. Zawiera witaminy, minerały, aminokwasy i antyoksydanty.
Mimo swoich zdrowotnych właściwości, miód zawiera dużo cukru (węglowodanów), co podnosi poziom glukozy we krwi i powinno być brane pod uwagę przy stosowaniu niskosłodzonego planu żywieniowego. Jedna łyżka miodu ma 64 kalorie, a prawie wszystkie węglowodany pochodzą z cukru (sacharozy) i fruktozy.
To oznacza, że powinieneś ograniczyć spożycie miodu do kilku łyżeczek dziennie, jeśli stosujesz plan żywieniowy o niskiej zawartości cukru lub węglowodanów. Jednak surowy miód jest zdrową opcją, którą możesz włączyć do swojej diety.
Miód można znaleźć w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością, a także w sklepach internetowych. Ważne jest, żeby kupować czysty, organiczny miód. Podczas przechowywania może się skrystalizować, więc pamiętaj, żeby użyć łyżki i dobrze wymieszać go przed dodaniem do napoju. Dzięki temu nie stanie się ziarnisty lub cukrowy.
Przygotowanie
Wielu z nas zna koncepcję ciepłej wody z cytryną i miodem, ale wielu nie zdaje sobie sprawy z pełnego zestawu korzyści zdrowotnych, jakie może zapewnić ten bogaty w składniki odżywcze napój. Od wspomagania utraty wagi po wspieranie zdrowego układu trawiennego – ten napój zasługuje na to, żeby stać się podstawą każdej diety.
Na początek ta mikstura jest doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga zwalczać objawy przeziębienia i budować silny układ odpornościowy. Ponadto zawiera przeciwutleniacze i właściwości antybakteryjne, które pomogą Twojemu organizmowi zwalczyć wszelkie potencjalne mikroorganizmy, zanim się zakorzenią.
Aby przygotować ten przepis, dodaj do listy swoich porannych rytuałów: odrobinę soku z cytryny i hojną łyżkę miodu. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można go przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce lub wyciskarce do 3 dni. Możesz nawet zamrozić go na tackach do kostek lodu i użyć do posłodzenia lemoniady, herbaty i innych lodowatych napojów.
Przechowywanie
Miód ma niesamowitą trwałość, ponieważ jest odporny na rozwój bakterii. Jest dość kwaśny i ma niską zawartość wody, co oznacza, że bakterie nie mają dobrego środowiska do rozwoju.
Najważniejszym aspektem przechowywania miodu jest trzymanie go w szczelnym pojemniku. Dzięki temu higroskopijne cukry nie będą wchłaniać wilgoci z powietrza, co spowoduje jego zepsucie.
Do przechowywania miodu idealnie nadaje się szkło, ale można też używać plastiku, pod warunkiem, że będzie to szczelna pokrywa. Metale, takie jak stal czy żelazo, nie nadają się do długotrwałego przechowywania, ponieważ sprzyjają utlenianiu, które może zanieczyścić miód.
Po przełożeniu miodu z oryginalnego pojemnika do nowego, najlepiej przechowywać go w spiżarni lub lodówce, gdzie będzie chłodny i nienasłoneczniony. Najlepiej unikać przechowywania go w zamrażarce, ponieważ niskie temperatury spowodują jego krystalizację.
Przepis
Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych, jakie miód i woda mają do zaoferowania, jest zdolność do wspomagania optymalnego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Kiedy odpady nie są usuwane, mogą zapychać jelita i prowadzić do stanów zapalnych i chorób.
Dobrą wiadomością jest to, że picie ciepłej wody z miodem może przyspieszyć ten proces, zapewniając tym samym prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu w zakresie wydalania.
Dodanie do tego napoju cytryny dodaje odrobinę cytrusowego smaku i witaminy C, która jest znana z tego, że wspiera funkcje odpornościowe. Jednak, jak zauważa Ayanwola, „1 uncja soku z cytryny zawiera tylko 22% dziennego zalecanego spożycia witaminy C.”
Aby przygotować ten napój, po prostu wymieszaj 1 łyżkę stołową (15 gramów) miodu z jedną filiżanką (240 mililitrów) gorącej wody. Takie proporcje pozwolą uzyskać płyn o rzadkiej konsystencji, podobny do lemoniady. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję, dodaj więcej miodu lub odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.