Te lekkie i chrupiące gofry są zrobione z pełnoziarnistej mąki owsianej i innych składników ze spiżarni. Stanowią zdrowe śniadanie lub przekąskę, którą można polać syropem klonowym i roztopionym masłem!
Mąka owsiana i skrobia kukurydziana to sekretne składniki, które sprawiają, że te gofry są wyjątkowo chrupiące. Mąka owsiana dodaje zdrowego smaku, a skrobia kukurydziana pomaga rozjaśnić ciasto.
Składniki
Dobre śniadanie w postaci gofrów owsianych, z dodatkiem świeżych jagód i miodu lub syropu klonowego, to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Są one pełne błonnika i białka, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i poziomu energii.
Te gofry owsiane nie zawierają nabiału i są przyjazne dla wegan, ponieważ możesz zastąpić mleko dowolną roślinną alternatywą. Są pyszne, podawane z roztopionym masłem lub mżawką syropu klonowego i są idealne na weekendowy poranek.
Te zdrowe gofry owsiane są niskokaloryczne, bezglutenowe, bez cukru i doskonale chrupiące. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy A, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i cynku. Są również bogate w przeciwutleniacze, błonnik i białko.
Przygotowanie
Osady odgrywają dużą rolę w promowaniu zdrowego odżywiania. Jest nie tylko pożywny, ale dostarcza też wielu przeciwutleniaczy i błonnika. W tym przepisie owies jest zmielony na mąkę i połączony z prażoną pszenicą, aby stworzyć trifectę śniadaniowej dobroci.
Sekretem tej zwycięskiej formuły gofrów jest odrobina czasu na odpoczynek dla mąki owsianej i prażonych płatków owsianych, co daje gładsze ciasto. Oprócz mąki kluczowe znaczenie ma dobrze zbilansowana mieszanka mleka, jajek, roztopionego masła i oleju rzepakowego. Warto również wstrząsnąć blenderem przed dodaniem płynów, ponieważ pomoże to usunąć drobne kawałki mąki owsianej, które mogłyby się tam dostać. Miłośnicy gofrów mogą cieszyć się pysznymi goframi, kiedy są jeszcze ciepłe. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyjątkowy smak, spróbuj dodać do nich gałkę lodów waniliowych lub nawet trochę puree bananowego.
Gotowanie
Mąka pszenna pełnoziarnista i owsiana tworzą pyszny przepis na gofry, które są zdrowe, sycące i satysfakcjonujące. Te gofry z pewnością przypadną do gustu, zwłaszcza gdy zostaną polane świeżymi jagodami i syropem klonowym!
Osady są źródłem białka, błonnika, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych. Owies jest również naturalnie bezglutenowy i zdrowy dla serca.
Zmielone w blenderze płatki owsiane, twaróg i białka jaj współpracują, aby stworzyć te lekkie i puszyste gofry o wysokiej zawartości białka. Te gofry można zamrozić i odgrzać później.
W osobnej misce wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych składników. Dobrze wymieszaj, aż się połączą. Pozwól ciastu odpocząć przez kilka minut, żeby owies wchłonął trochę wilgoci.
Sposób przygotowania
Rcja gofrów pszennych i owsianych zawiera 160 kalorii. Mają niską zawartość tłuszczu i mogą być podawane z masłem i syropem klonowym.
Mąka pszenna, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól są w tym przepisie połączone z jajkami, mlekiem, olejem i masłem. Składniki są ubijane razem, aż zostaną dokładnie wymieszane.
Ciasto będzie trochę grudkowate; to dobrze. W trakcie gotowania stanie się bardziej jednolite i lekkie.
Rozgrzej gofrownicę. Gdy będzie gorąca, wlej niecałą 1 filiżankę ciasta na środek kratki. Zamknij pokrywę i odwróć go na drugą stronę, aby uzyskać złoty kolor.
Podawaj gofry z pokrojonymi jabłkami, miodem lub syropem klonowym, masłem orzechowym i innymi owocami lub jogurtem. Są pyszne, zdrowe i pełne smaku! Świetnie nadają się też na szybkie śniadanie. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub trzymać ciepłe w piekarniku, aż będą gotowe do spożycia!