Pielmieni 1

Pielmieni


Przepis na pielmieni:

Z Pielmieni jest trochę tak, jak z naszymi rodzimymi pierogami – co gospodyni to nieco inny przepis na farsz i ciasto. Ja przedstawię Wam wersję, której nauczyła mnie Pani z  Ukrainy, a jeśli znacie inną to możecie się przepisem podzielić ze mną pod postem 🙂 Smak Pielmieni jest genialny, idealnie pasują do rosołu, barszczu czerwonego czy po prostu polane masłem lub kwaśną śmietaną.

Zawsze zastanawiałam się, czemu ciasto na pielmieni jest takie śnieżnobiałe – a cała tajemnica tkwi w tym, że na wschodzie do ciasta na pierogi dodaje się mleka. Dzięki temu pierogi i Pielmieni nawet po ugotowaniu są bialutkie i nie potrzeba do tego specjalnego rodzaju mąki. Przepis jest dość prosty w wykonaniu więc zachęcam do zrobienia i urozmaicenia swojej kuchni o te pyszne male pierożki 🙂

 

Pielmieni 2

składniki na pielmieni :

ciasto:

1 kg mąki pszennej

pół szklanki mleka ( szklanka 250 ml)

pół szklanki wody gazowanej

1 jajko

pół łyżeczki soli

Farsz:

pół kilograma mięsa  wieprzowego (karkówka,łopatka lub szynka)

2 cebule

2 ząbki czosnku

pieprz,sól do smaku

 

liście laurowe,pieprz ziarnisty

 

PIELMIENI3

jak zrobić pielmieni:

Z mąki,soli, jajka,wody gazowanej i mleka zagniatamy elastyczne ciasto (najwygodniej w dużej misce), zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Mięso mielone,cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach, pieprzymy,solimy i dokładnie mieszamy dłonią tak aby składniki połączyły się ze sobą.

Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na stolnicy. Z ciasta wykrawamy niewielkie kółka , w każde z nich wkładamy łyżeczkę surowego farszu i formujemy pielmieni (kształt nie ma większego znaczenia, mogą być jak nasze uszka lub małe pierożki), możemy również skorzystać z formy do robienia Pielmieni, która jest dostępna w sklepach internetowych i bardzo ułatwia lepienie.

Zagotowujemy w garnku wodę , dodajemy soli, kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami pielmieni (po 10-12 sztuk) i gotujemy 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Pielmieni podajemy gorące z rosołem lub polane masłem czy śmietaną.

 

pielmieni 4