Pierogi w sosie rozmarynowo – czosnkowym


U większości Polskich gospodyń w zamrażarce leżą  pierogi. Bez względu na to z jakim są farszem, możemy podać je w nieco inny sposób, mianowicie w masełku rozmarynowo – czosnkowym, które wykonamy sami. Jeśli nie macie zamrożonych pierogów przepis na nie znajdziecie na Sezonowym Garnku pierogi

składniki:pierogi w sosie rozmarynowo czosnkowym

2 gałązki rozmarynu

4 ząbki czosnku

łyżeczka czosnku niedźwiedziego

szklanka wody

łyżka masła

łyżka mąki

tarty parmezan

łyżka gęstej śmietany

pieprz,sól

wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rozmaryn w całości,obrane ząbki czosnku,masło,pieprz,sól i czosnek niedźwiedzi. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zdejmujemy z ognia,wyjmujemy rozmaryn i resztę blendujemy na gładką masę. Ponownie stawiamy sos na ogniu, dodajemy śmietanę ,mąkę i mieszamy trzepaczką tak,żeby nie było grudek, całość gotujemy kilka minut. Sos przelewamy na patelnię, układamy na nim pierogi i gotujemy na niewielkim ogniu, przewracając pierogi kilka razy,aż sos zgęstnieje. Podajemy posypane tartym parmezanem.