Portobello faszerowane 1

Portobello faszerowane


Przepis na portobello faszerowane

Portobello to nic innego jak bardzo duża, brązowa pieczarka o nieco intensywniejszym smaku. Przyrządzić ją można zarówno jak normalne pieczarki, ale bardzo ładnie prezentuję się w daniu w całości ze względu na ładne, duże kapelusze,  stąd pomysł na nafaszerowanie kapeluszy portobello i zapieczenie ich w piekarniku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis :

 

Portobello faszerowane 2

Składniki na portobello faszerowane:

3- 4 pieczarki Portobello

2- 3 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mała papryczka chilli drobno posiekana

1 duży lub dwa mniejsze drobno posiekane ząbki czosnku

łyżka oliwy + oliwa do smażenia

sól, pieprz

 

Portobello faszerowane 3

jak zrobić portobello faszerowane:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je siekamy . Kapelusze smażymy z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oliwy 3-4 minuty z każdej strony, delikatnie solimy. Nóżki pieczarek mieszamy z natka pietruszki, czosnkiem, papryczka chilli, bułką tartą, oliwą i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapelusze Portobello wypełniamy farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą i zapiekamy około 20 minut bez przykrycia .Podajemy gorące z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek.

Takim farszem możecie również nafaszerować zwykłe pieczarki , jeśli nie macie dostępu do portobello. Moi domownicy wolą ostrzejszy farsz dlatego siekam papryczkę chilli razem z pestkami, jeśli wolicie łagodniej – posiekajcie bez pestek.

Na Sezonowym Garnku znajdziecie również przepisy na faszerowane jajka (PRZEPIS), które doskonale zastępują u mnie w domu sałatkę na przyjęciach. Mam również przepis na wegetariańskie faszerowane pomidory (przepis) i faszerowane papryki (PRZEPIS) również w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i fetą. Czasem ,jeśli chcemy odpocząć od dań mięsnych korzystamy z tych przepisów, sprawdzone kilka razy, zawsze się udają, dlatego gorąco polecam zajrzeć na bloga.

A Wy jakie faszerujecie warzywa i czym, podzielcie się przepisami , chętnie skorzystam a najciekawsze z pewnością wykorzystam na blogu, każdy Wasz przepis inspiruje mnie do działania i wzbogaca moje doświadczenia kulinarne, poznaje dzięki temu również Wasze smaki 🙂 Zapraszam 🙂