Rosół z kaczki


Rosół ugotowany na wiejskiej kaczce ma intensywny żółty kolor i smakuje nieco inaczej niż drobiowo – wołowy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej wiejskiej kaczki – ugotujcie na kupionej w sklepie, dodajcie trochę lubczyku i mamy efekt „wow”.

składniki:rosół z kaczki

elementy z kaczki : udka,korpus lub skrzydełka (im więcej tym lepiej)

4 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

por

opalona nad gazem 1 cebulka

pieprz ziarnisty,sól,ziele angielski,liść laurowy, świeży lub suszony lubczyk

wykonanie:

Elementy z kaczki zalewamy 5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny , zdejmując w międzyczasie szumowiny zbierające się na powierzchni. Po godzinie dodajemy wszystkie przyprawy,opaloną cebulkę i obraną włoszczyznę. Gotujemy jeszcze około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu (rosół nie powinien się zagotować ). Podajemy gorący z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.