Rzodkiewki marynowane


Przepis na rzodkiewki marynowane

Rzodkiewki marynowane to świetny dodatek do sałatek, jak również doskonała przekąska sama w sobie. Po zamarynowaniu zostają chrupiące i ostre w smaku. Warto zachować smak lata w słoiczku 🙂

składniki:

8-10 pęczków niedużych  rzodkiewekRzodkiewki marynowane

6- 7 ząbków czosnku

ziele angielskie

gorczyca

wykałaczki

zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu spirytusowego

2 łyżki soli

2 łyżki cukru

Jak zrobić rzodkiewki marynowane?

Rzodkiewki marynowaneSłoiki wyparzamy i do każdego z nich wsypujemy po płaskiej łyżeczce gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i przekrojony ząbek czosnku. Rzodkiewki pozbawiamy ogonków, myjemy,każdą z nich nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach i układamy ściśle w słoiczkach. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Gorącą zalewę wlewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Rzodkiewki są gotowe do spożycia po tygodniu. W ciemnym, chłodnym miejscu możemy je przetrzymywać do następnej wiosny 🙂 Czekam na Wasze pomysły na nietypowe marynaty 🙂