Śledź z żurawiną


Przepis na śledzia z żurawiną:

Śledź w nietypowej odsłonie z żurawiną i cebulką, idealnie nada się nie tylko na Święta, ale na każdą imprezkę 🙂 Pierwszy raz jadłam go gotowego, spod Hali Mirowskiej a ponieważ wszystkim przypadł do gustu, postanowiłam samodzielnie go odtworzyć. I tak oto dzielę się z Wami przepisem na śledzia z żurawiną:

 

składniki na śledzia z żurawiną:

3-4 płaty śledziowe ala Matias

2 łyżki suszonej żurawiny

2 cebule

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 -3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

pieprz świeżo mielony

 

jak zrobić śledzia z żurawiną:

Śledzia namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy na 2 -3 godziny, przepłukujemy,osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Suszoną żurawinę zalewamy wrząca wodą i moczymy 10 -15 minut, odcedzamy, dokładamy do śledzia. Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i również przekładamy do śledzia. Całość zalewamy olejem, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie uda nam się zjeść całego przygotowanego śledzia ( w co wątpię 😀 ) , przekładamy resztę do słoiczka, dopełniamy olejem i tak przygotowany śledź będzie jeszcze dobry do 10 dni.

   Pamiętajcie o tym, żeby śledź był naprawdę dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, wtedy danie wyjdzie naprawdę smaczne. Jeśli nie możecie jeść surowej cebuli, po prostu ją przepłuczcie wrzątkiem przed użyciem, może nieco straci na smaku, ale z pewnością nie będzie „leżała” Wam na żołądku 🙂

A jeśli macie ochotę podać śledzika w bardziej wyrafinowany sposób to gorąco Wam polecam przepis na śledzia pod pierzynką (szubą), przepis znajdziecie na blogu TUTAJ . Choć przyznam ,że tak śledzika podaje raczej na Wielkanoc, wygląda kolorowo i wiosennie.

Zapewne u Was w domach również podaje się śledzia na Wigilijnym stole w wielu odsłonach, ja uwielbiam jeszcze rolmopsy i śledzie w sosie musztardowym, ale jeśli jesteście w posiadaniu jakichś super przepisów na tę pyszna rybkę to podzielcie się proszę przepisami. Może zdążę jeszcze zrobić jakiegoś ciekawego śledzika przed Świętami z Waszego przepisu 🙂