Stir-fry ze szparagami i polędwicą


Stir-fry ze szparagami i polędwicą wołową

Ciekawy sposób na wykorzystanie połączenia mięsa z sezonowymi warzywami. Danie możemy podać z dowolnym makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami – ja wykorzystałam makaron ryżowy.

składniki:MAKARON RYŻOWY Z WOŁOWINĄ

200g polędwicy wołowej

10 zielonych szparagów

3 cebulki dymki

1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego)

pieprz, sól

masło i olej do smażenia

sos:

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Stir-fry ze szparagami i polędwicą wołowąCebulę kroimy w pióra, ze szparag odłamujemy twarde końcówki i kroimy ukośnie na kawałki. Polędwicę kroimy w cienkie paski, przyprawiamy pieprzem i imbirem i smażymy na niewielkiej ilości oleju kilka minut. Szparagi i cebulę smażymy na osobnej patelni na maśle 3 – 4 minuty, doprawiamy solą i dorzucamy do wołowiny. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą (tak aby nie było w sosie grudek mąki), zalewamy mięso z warzywami i podgrzewamy chwile na niewielkim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowe.