Szparagi w szynce z beszamelem


Białe szparagi w szynce z beszamelem

To doskonały pomysł na wykorzystanie szparag jako przystawkę lub lekką kolację. Białe szparagi mają więcej goryczki od zielonych i świetnie przełamuje je sos beszamelowy z dodatkiem sera gorgonzola, a szynka dojrzewająca wzbogaca smak.

składniki:szparagi z sosem beszamelowym

pęczek białych szparagów

kilkanaście plastrów szynki dojrzewającej (np. westfalskiej, parmeńskiej)

100g sera gorgonzola

200ml mleka

2 łyżki masła

łyżka mąki

sól, pieprz świeżo mielony

wykonanie:

Białe szparagi w szynce z sosem beszamelemSzparagi obieramy cienko z zewnętrznej skórki i odcinamy stwardniałe końcówki. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Obrane szparagi wkładamy do wrzątku – główką ponad powierzchnią wody i gotujemy 12 – 15 minut, odcedzamy. Wystudzone szparagi zawijamy pojedynczo w plastry szynki i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle 2 – 3 minuty. Podajemy polane beszamelem, przepis na sos beszamelowy z gorgonzolą znajdziecie tutaj.