Tarta z malinami


Tarta z malinami i mascarpone

Lekkie, orzeźwiające ciasto na lato. Proste, delikatne i mega malinowe 🙂

składniki:

tarta:tarta malinowa

100 g miękkiego masła

szklanka mąki

łyżeczka drobnego cukru

50 ml zimnej wody

krem:

250 g serka mascarpone

3 żółtka

100 g cukru

żelatyna (opcjonalnie)

kartonik świeżych malin

galaretka owocowa

bułka tarta lub kasza manna do oprószenia formy

wykonanie:

tarta z malinamiZ mąki robimy stożek na stolnicy, dodajemy posiekane masło i siekamy nożem do momentu połączenia składników. Dodajemy cukier i wodę, ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy również utrzeć ciasto na tartę w mikserze planetarnym. Z ciasta robimy płaski placek i wkładamy na 15- 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy podsypując mąką i delikatnie przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Spód tarty nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut – aż tarta nabierze złotego koloru. Z żółtek i cukru robimy kogel-mogel, dodajemy serek mascarpone i żelatynę, delikatnie miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na wystudzoną tartę. Na wierzch tarty układamy gęsto maliny i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Na koniec możemy wlać na wierzch tarty wystudzoną galaretkę owocową.