Tarta z malinami


Tarta z malinami i mascarpone

Lekkie, orze藕wiaj膮ce ciasto na lato. Proste, delikatne i mega malinowe 馃檪

sk艂adniki:

tarta:tarta malinowa

100 g mi臋kkiego mas艂a

szklanka m膮ki

艂y偶eczka drobnego cukru

50 ml zimnej wody

krem:

250 g serka mascarpone

3 偶贸艂tka

100 g cukru

偶elatyna (opcjonalnie)

kartonik 艣wie偶ych malin

galaretka owocowa

bu艂ka tarta lub kasza manna do opr贸szenia formy

wykonanie:

tarta z malinamiZ m膮ki robimy sto偶ek na stolnicy, dodajemy posiekane mas艂o i siekamy no偶em do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Dodajemy cukier i wod臋, ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mo偶emy r贸wnie偶 utrze膰 ciasto na tart臋 w mikserze planetarnym. Z ciasta robimy p艂aski placek i wk艂adamy na 15- 20 minut do lod贸wki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto cieniutko rozwa艂kowujemy podsypuj膮c m膮k膮 i delikatnie przek艂adamy do formy na tart臋 wysmarowanej mas艂em i opr贸szonej bu艂k膮 tart膮. Sp贸d tarty nak艂uwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut – a偶 tarta nabierze z艂otego koloru. Z 偶贸艂tek i cukru robimy kogel-mogel, dodajemy serek mascarpone i 偶elatyn臋, delikatnie miksujemy na jednolit膮 mas臋 i przek艂adamy na wystudzon膮 tart臋. Na wierzch tarty uk艂adamy g臋sto maliny i wk艂adamy na co najmniej 2 godziny do lod贸wki. Na koniec mo偶emy wla膰 na wierzch tarty wystudzon膮 galaretk臋 owocow膮.