Wątróbka na rukoli z musem malinowym

Wątróbka na rukoli z musem malinowym


Przepis na wątróbkę na rukoli z musem malinowym

Sezon na malinki trwa, możemy je świetnie wykorzystać jako dodatek do mięs, najlepiej wątróbki – w zestawie z rukola stworzą nam wspaniałe danie, bądź przystawkę.Nie ma oczywiście znaczenia jaką wątróbkę użyjecie do przepisu , może być wieprzowa,cielęca,wołowa – ja użyłam drobiowej, bo ją lubię najbardziej. Przepis jest bardzo prosty, a kolorystyka na talerzu piękna, także do dzieła 🙂

Wątróbka na rukoli z musem malinowym

składniki na wątróbkę na rukoli z musem malinowym:

30- 50 dkg wątróbki ( ja użyłam drobiowej, indyczej )

200 g świeżych malin

rukola

masło ( najlepiej klarowane)

pół szklanki mleka

pieprz,sól

Wątróbka na rukoli z musem malinowym

jak zrobić wątróbkę na rukoli z musem malinowym?:

Wątróbkę oczyszczamy z błon i zalewamy w naczyniu mlekiem. Odstawiamy co najmniej na godzinę, odcedzamy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy wątróbkę i smażymy na kolor brązowy z obu stron ( uwaga wątróbka podczas smażenia „strzela” należy bardzo uważać ), zdejmujemy z ognia, pieprzymy i solimy do smaku. Maliny miksujemy na gładki mus. Na talerzu układamy rukolę, następnie wątróbkę i polewamy musem malinowym. Takie danie możemy podać np. z grzanką z bagietki usmażonej na oliwie.

Oczywiście, jeśli wolicie truskawki, lub właśnie jest na nie sezon to możecie zrobić mus truskawkowy. Przepis na wątróbkę z truskawkami znajdziecie tutaj. A może macie jakieś fajne przepisy na wątróbkę ??