Wątróbka z musem truskawkowym

Wątróbka z musem truskawkowym


Wątróbka z musem truskawkowym

Wątróbka glazurowana w occie balsamicznym, słodki mus truskawkowy i pieprzna rukola – idealny zestaw na przystawkę lub obiad.  Oczywiście truskawki możemy zastąpić innymi owocami – malinami, brzoskwiniami czy jeżynami. Użyjcie swoich ulubionych owoców do musu i delektujcie się smakiem genialniej wątróbki w glazurze 🙂

Składniki na wątróbkę z musem truskawkowym:

50 – 70 wątróbki drobiowejWątróbka z musem truskawkowym

120 ml octu balsamicznego (około pół szklanki)

10 – 12 truskawek

łyżka masła

oliwa lub olej do smażenia

2 łyżki cukru

pieprz, sól

2 garście rukoli

Przepis na wątróbkę z musem truskawkowym:

Wątróbka z musem truskawkowymWątróbkę oczyszczamy z błon i smażymy na rozgrzanej oliwie na dużym ogniu 2- 3 minuty z każdej strony na kolor brązowy.  Wątróbkę zalewamy octem balsamicznym, zmniejszamy płomień i smażymy kolejne 10 minut aż sos zgęstnieje, zdejmujemy z palnika, dodajemy łyżkę masła, pieprz, sól i dokładnie mieszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Kiedy owoce puszczą sok, przekładamy je na patelnię i smażymy 5 minut, przekładamy całość do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Na talerzach układamy rukolę, wątróbkę i polewamy musem truskawkowym. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Napiszcie jak Wam smakuje wątróbka ze słodkimi dodatkami 🙂