Wątróbka z musem truskawkowym
Wątróbka glazurowana w occie balsamicznym, słodki mus truskawkowy i pieprzna rukola – idealny zestaw na przystawkę lub obiad. Oczywiście truskawki możemy zastąpić innymi owocami – malinami, brzoskwiniami czy jeżynami. Użyjcie swoich ulubionych owoców do musu i delektujcie się smakiem genialniej wątróbki w glazurze 🙂
Składniki na wątróbkę z musem truskawkowym:
120 ml octu balsamicznego (około pół szklanki)
10 – 12 truskawek
łyżka masła
oliwa lub olej do smażenia
2 łyżki cukru
pieprz, sól
2 garście rukoli
Przepis na wątróbkę z musem truskawkowym:
Wątróbkę oczyszczamy z błon i smażymy na rozgrzanej oliwie na dużym ogniu 2- 3 minuty z każdej strony na kolor brązowy. Wątróbkę zalewamy octem balsamicznym, zmniejszamy płomień i smażymy kolejne 10 minut aż sos zgęstnieje, zdejmujemy z palnika, dodajemy łyżkę masła, pieprz, sól i dokładnie mieszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Kiedy owoce puszczą sok, przekładamy je na patelnię i smażymy 5 minut, przekładamy całość do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Na talerzach układamy rukolę, wątróbkę i polewamy musem truskawkowym. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Napiszcie jak Wam smakuje wątróbka ze słodkimi dodatkami 🙂
[…] na nie sezon to możecie zrobić mus truskawkowy. Przepis na wątróbkę z truskawkami znajdziecie tutaj. A może macie jakieś fajne przepisy na wątróbkę […]