Wino z dzikiej róży


Wino z dzikiej róży

Pierwsze przymrozki mamy za sobą, a to oznacza, że zaczynamy sezon na zbiór owoców dzikiej róży. Tak tak, dziką różę na wszelkie przetwory zbiera się po pierwszych przymrozkach. Dojrzałe owoce można sztucznie poddać temu procesowi, trzymając je 48 godzin w zamrażalniku. Najlepiej z dzikiej róży smakują wina mocne :).  I na takie wino właśnie dostaniecie przepis.

Składniki:wiono z dzikiej róży

na 5 litrów nastawu (około 4l wina)

4,25l wody źródlanej

2kg cukru

1,5kg owoców dzikiej róży

drożdże winiarskie (2-3g) (sherry lub inne dostępne)

Wykonanie:

Przygotowanie owoców do wina z dzikiej róży jest pracochłonne, ale wino warte jest poświęcenia. Owoce należy oczyścić z resztek kwiatostanów, i z większości ziarenek, żeby wyeliminować smak goryczki. Owoce w tym celu kroimy na połówki. W tym czasie gotujemy syrop na wino. Do 3,5l gotującej się wody wsypujemy cukier w ilości 1,25kg. Po obraniu owoców przystępujemy do przygotowania miazgi owocowej. Dzika róża jest uboga w sok, w związku z czym musimy ją poddać trudno brzmiącemu procesowi wyługowywania składników ekstraktowych.  Na szczęście proces jest prosty, polega na zalaniu owoców jedną szklanką gorącej wody i następnie na miażdżeniu owoców. Po wystudzeniu, owoce przelewamy do balonu fermentacyjnego, i zalewamy je wcześniej przygotowanym wystudzonym do temperatury pokojowej, syropem, pozostawiając jedną szklankę syropu, w której rozpuszczamy drożdże. Potrzebna ilość drożdży do podanej przeze mnie proporcji to 2 – 3g (dokładna ilość podana jest na opakowaniu). Przygotowany roztwór wlewamy do gąsiora. Gąsior zatykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy wino w ciemne miejsce do fermentacji na około 5 – 6 dni. Po tym czasie do nastawu dolewamy drugą porcję syropu przygotowaną w proporcji 0,75l wody i 0,75kg cukru. Wino w temperaturze pokojowej powinno fermentować 4-6 tygodni. Po tym czasie wino zlewamy do innego naczynia (najlepiej szklanego) myjemy gąsior i zalewamy z powrotem otrzymanym winem. Wino pozostawiamy do pełnego sklarowania. Po tym procesie wino zlewamy do butelek. Pełnię smaku uzyskujemy po 3 – 6 miesiącach od zakorkowania.