Zupa cebulowa

Zupa cebulowa zapiekana


Przepis na zapiekana zupę cebulową :

Zupa cebulowa to jedno z najbardziej rozpoznawalnych francuskich dań na Świecie. Proste składniki – bulion,cebula, chleb  oraz ser przeistoczyły się w coś bardzo wyrafinowanego. Przepisów na tę zupę jest całe mnóstwo, ja skorzystałam z przepisu z mojej sprawdzonej książki ” Kuchnia Francuska”, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła , także i tym razem. Zupa wyszła bajecznie , cebulowo pyszna.

 

zupa cebulowa 2

składniki na zapiekaną zupę cebulową:

800 g dużych słodkich cebul

100 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki masła

1 l bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego

8 kromek bagietki

150 g startego na drobnych oczkach sera żółtego

sól, pieprz

 

zupa cebulowa 3

jak zrobić zapiekaną zupę cebulową:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( góra,dół ). Cebule obieramy , kroimy w cienkie plasterki, solimy i smażymy na niewielkim ogniu na maśle około 15 minut często mieszając aż delikatnie zbrązowieje, w razie potrzeby podlewamy niewielka ilością bulionu, dolewamy wino i smażymy jeszcze chwilę, aż płyn się zredukuje. Uwaga! Cebula nie może się przypalić bo będzie gorzka! Odgrzewamy bulion, dodajemy do niego usmażoną cebulę, solimy i pieprzymy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zupę przelewamy do żaroodpornego naczynia bez przykrycia i pieczemy około 1 godziny w piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia kromki bagietki smarujemy masłem, posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika obok naczynia z zupą.

Zupę przelewamy do talerzy lub misek, na wierzch każdej porcji układamy grzanki i podajemy gorącą. Zupę można również zmiksować i podawać w formie kremu z cebuli, ale ja wolę wersję oryginalną.

Kuchnia Francuska jest uważana za jedną z najlepszych na Świecie ( zaraz po Polskiej 😉 ), u mnie na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania francuskie np. zapiekanka z serem Reblochon (przepis), lub zapiekanka z cykorią (przepis), obie bardzo smaczne i godne polecenia.

Spróbujcie kuchni francuskiej – naprawdę warto a zupa cebulowa z pewnością zrobi furorę na Waszych stołach, sycąca i bardzo zdrowa. Jeśli znacie jakieś przepisy rodem z Francji podzielcie się proszę nimi ze mną  🙂