Minotaur to potwór z greckiej mitologii o ciele człowieka, głowie i ogonie byka. W tym przepisie użyto czekolady do modelowania.
W epickiej produkcji Stephena Langridge’a Minotaur łączy słynne mity: Zeus i Rhea, Tezeusz i Minotaur, Ikar i Dedal, Jason i Medea z mało znanymi opowieściami. Talus – brązowy olbrzym, duchy drzewa jesionowego i Faedra – ostatnia królowa Krety są częścią tej sagi.
1. Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to jeden z najpopularniejszych rodzajów deserów na świecie. Nic dziwnego: jest niesamowicie wilgotne i pełne bogatego smaku czekolady.
Aby zrobić naprawdę pyszne ciasto czekoladowe, musisz zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynności. Skupiając się na nich, sprawisz, że Twoje ciasto będzie za każdym razem puszyste i pyszne.
Na początek zaplanuj, że masło i jajka nie będą przechowywane w lodówce przed pieczeniem, aby mogły utworzyć emulsję, która zatrzyma powietrze podczas pieczenia. Dzięki temu uzyskasz lżejszy, bardziej puszysty miękisz, który jest niewiarygodnie wilgotny i pyszny.
2. Krem maślany
Krem maślany to klasyczny lukier zrobiony z masła, cukru i odrobiny śmietany. Jest pyszny i niezwykle uniwersalny.
Jest to bardzo prosty w wykonaniu lukier. Wystarczy wymieszać składniki, a następnie ubić je, aż staną się bardzo gładkie.
Możesz dodać mleko lub śmietanę, aby rozrzedzić krem, ale musisz uważać, aby nie odjąć zbyt wiele, ponieważ może on stać się bardzo płynny i zsuwać się z tortu!
Możesz również zabarwić swój krem, aby był bardziej żywy. Możesz użyć barwników do lukru lub kropli żelowego barwnika spożywczego, aby go zabarwić.
3. Ganache czekoladowy
Ganache czekoladowy to pyszna, dekadencka i niezwykle uniwersalna polewa. Można go używać jako nadzienia do trufli czekoladowych, ubijać w lekki lukier, który można nakładać na ciasta i babeczki, lub wystarczająco gęsty, aby polać nim wierzch ciasta, aby uzyskać polewę przypominającą krówkę.
Gdy robi się ganache, ciepłą śmietankę wylewa się na posiekaną czekoladę. Woda zawarta w śmietance łączy się z cukrem zawartym w czekoladzie, tworząc syrop. Tłuszcz mleczny ze śmietanki zawieszony w tym syropie jest tym, co podtrzymuje strukturę ganache.
Ważne jest, żeby nie mieszać zbyt mocno ani nie ubijać zbyt szybko, bo do ganache dostanie się powietrze. Najlepszy jest gładki ganache.
4. Lukier czekoladowy
Lukier czekoladowy to świetny sposób na urozmaicenie prostego ciasta bez wydawania pieniędzy. Jest to połączenie cukru pudru, masła, niesłodzonego kakao i wody (która pomaga zagęścić lukier) i można nim polewać ciasta, ciasteczka lub babeczki. Można nim posypać ciasta, ciasteczka lub babeczki. Można go również użyć do zrobienia szybkiego ganache czekoladowego.
Jest łatwy do zrobienia i wymaga jedynie trzepaczki i dużej szklanej miski. Najlepsze jest to, że smakuje niesamowicie. Sztuką jest użycie wysokiej jakości czekolady. Możesz nawet zrezygnować z kakao i użyć cukru pudru, masła i wanilii. To świetny sposób, by zrobić wrażenie na gościach! Możesz też kupić gotową wersję tego fantazyjnego ciasta.
5. Chipsy czekoladowe
Chipsy czekoladowe to małe kawałki czekolady, które można wykorzystać w ciasteczkach, ciastach i innych deserach. Występują w kilku różnych smakach, w tym mlecznym, ciemnym i białym.
Większość wiórków czekoladowych zawiera minimum 35% kakao i jest dostępna w wersji słodkiej i półsłodkiej. Zazwyczaj są produkowane z mniejszą ilością masła kakaowego (lub tłuszczu kakaowego) niż czekolada w tabliczce.
Czekoladki są wygodnym sposobem dodawania czekolady do przepisów. Można je dodać do ciasta, posypać nimi wierzch ciast lub babeczek, albo roztopić i dodać do ganaszu lub lukru.