Ciasto z pianką budyniową i malinami

Jeśli jesteś fanem malin, pokochasz ten przepis na ciasto. Jest wypełnione roztopionymi piankami marshmallows, mrożonymi malinami, mlekiem i bitą śmietaną.

To pyszny deser, który świetnie nadaje się na specjalne okazje. W dodatku jest łatwy do zrobienia! Mając tylko kilka składników, możesz przygotować to ciasto w mgnieniu oka.

Kruszywo

Kruszywo to twarda zewnętrzna powłoka pieczonego ciasta lub chleba. Składa się co najmniej ze skrzepu lub innego tłuszczu, wody, mąki, cukru i soli.

Aby uniknąć powstania skórki na zewnętrznej stronie ciasta, zastosuj się do następujących wskazówek:

Po pierwsze, piecz w odpowiedniej temperaturze. Jest to ważne, ponieważ zapobiega zbyt szybkiemu przyrządzaniu ciasta i tworzeniu się skorupy.

Po drugie, nie mieszaj ciasta zbyt mocno. Nadmierne mieszanie może sprawić, że ciasto będzie twarde i suche, co może doprowadzić do powstania skorupy.

Po trzecie, upewnij się, że ciasto jest odpowiednio schłodzone. Ciasto nie powinno być gorące po wyjęciu z piekarnika, bo inaczej będzie przywierało do patelni i utworzy się na nim skórka.

Aby upewnić się, że skórka jest twarda i równomiernie upakowana, wyciśnij okruchy ze średnim naciskiem za pomocą dłoni. Użyj szklanki z ostrymi rogami i prostymi bokami lub miarki, aby pomóc w tym procesie.

Wypełnienie

Ten przepis na malinowe ciasto marshmallow łączy warstwy lekkiego waniliowego ciasta z rozpływającymi się różowymi marshmallows i świeżymi malinami. To łatwy do zrobienia deser na letnie przyjęcia lub specjalne okazje.

Ten tort jest tak smaczny, że możesz się pokusić o zrobienie go raz za razem! Możesz je wypełnić słodkim i cierpkim dżemem malinowym lub kompotem, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.

Aby przygotować nadzienie, doprowadź maliny, cukier i sok z cytryny do wrzenia. Połącz skrobię kukurydzianą z pozostałą wodą i wymieszaj z malinami.

Po ugotowaniu malin zdejmij je z ognia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem na warstwę marshmallow.

Pokrycie marshmallow

Jeśli lubisz coś ekstra do swoich lodów lub ciasta, wypróbuj domową polewę marshmallow! Jest prosta, łatwa i niesamowicie pyszna. Stanowi idealne wykończenie lodów, może być też użyta jako dip do owoców lub wymieszana z masą lukru, aby uzyskać krem marshmallow.

Domowej roboty krem marshmallow jest bardzo podobny do kupionego w sklepie puchu marshmallow, ale ma o wiele bardziej miękką konsystencję. Dzieje się tak dlatego, że krem nie zawiera żelatyny i nie jest zrobiony z tego samego rodzaju cukru, który zawiera sklepowy słoik.

Dekoracja

Jeśli jesteś fanem malinowych smakołyków, nie możesz się pomylić z tym ciastem. Jest słodkie i soczyste, z odrobiną cierpkości dla równowagi.

Aby uzyskać bardziej interesujący wygląd, polej je ganaszem czekoladowym, a na wierzchu ułóż świeże maliny i kawałki ciemnej czekolady. Możesz też polać ciasto śmietaną i posypać cukrem pudrem, aby uzyskać efektowny efekt końcowy.

Aby dobrze wykonać ten deser, musisz być cierpliwy i upewnić się, że warstwy ciasta nie wyschną ani nie przegotują się przed pokrojeniem. Oznacza to, że przed polaniem go lukrem należy pozostawić go na około 20 minut w lodówce do schłodzenia. Warto też użyć poziomicy, aby upewnić się, że wszystkie warstwy są równe i kwadratowe, zanim zaczniesz je układać! Ciasto będzie się dobrze trzymać przez kilka dni na blacie, ale najlepiej smakuje na świeżo.

Oceń artykuł: Ciasto z pianką budyniową i malinami

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5