Ile soli do ziemniaków?

Sól jest ważnym składnikiem wielu potraw, dlatego warto wiedzieć, ile soli użyć podczas gotowania ziemniaków. Sól nie tylko wzmacnia smak, ale też pomaga ugotować skrobię, która ma kremową konsystencję i nadaje się do tłuczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej.

Gdy gotujesz ziemniaki, woda jest przyprawiana solą, która obniża temperaturę wrzenia wody i pozwala na dokładniejsze gotowanie. Zapobiega to również mączeniu się ziemniaków i sprawia, że są bardziej miękkie.

Aby ugotować ziemniaki, potrzebujesz garnka z szerokim dnem i wysokimi bokami, które pozwolą wodzie krążyć i nie rozpryskiwać się po bokach. Najlepszy jest duży garnek do gotowania, ale możesz też użyć garnka z grubym dnem lub pieca do gotowania na parze.

Do wody przed dodaniem ziemniaków dodaj dużą szczyptę soli i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie jak widelec, około 20 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

Pokrój ziemniaki na ćwiartki lub w kostkę, żeby szybciej się ugotowały. Utrzymuj kawałki ziemniaków podobnej wielkości, żeby wszystkie mogły się ugotować w tym samym czasie.

Wybieraj ziemniaki jednakowej wielkości i unikaj zbyt dużych, bo dłużej będą miękkie. Dobrym wyborem są małe ziemniaki Yukon Gold, czerwone ziemniaki i baby bliss.

Porozmawiaj z różnymi ilościami soli – od 1/3 szklanki do 1/2 szklanki lub 1 1/2-2 łyżki na każdą szklankę wody. Będziesz chciał poeksperymentować, aby znaleźć odpowiednią ilość soli, która sprawi, że danie końcowe będzie smaczne.

Oprócz dodawania soli podczas gotowania ziemniaków, możesz również doprawić je pietruszką, cajun lub ziołami przed włożeniem do wody. Pomaga to ziemniakom wchłonąć różne smaki i zapewnia bardziej złożoną i satysfakcjonującą teksturę, gdy są podawane z masłem lub roztopioną śmietaną.

Dodanie soli do gotującej się wody nie wpływa na ogólną teksturę ziemniaków, ale pomaga skrobi w ziemniakach gotować się w wyższej temperaturze, co pomaga im gotować się dokładniej i tworzy bardziej kremowe wykończenie.

Należy również pamiętać, że sól może powodować kurczenie się skórki ziemniaków, dlatego wyjmuj ziemniaki z wrzątku, gdy są one miękkie jak widelec i mają chrupiącą strukturę.

Ilość soli, którą dodajesz do garnka z wrzątkiem, zależy od objętości ziemniaków, a można użyć nawet filiżanki soli na cztery funty ziemniaków. Jest to świetny sposób na doprawienie dużych ilości ziemniaków, a otrzymane w ten sposób solone ziemniaki można jeść samodzielnie, podawać w zapiekance lub jako dodatek do potraw.

Aby sprawdzić, jak słone są twoje ugotowane ziemniaki, spróbuj zostawić je w garnku na dłuższy czas i obserwować, co się stanie. Jeśli będziesz czekać zbyt długo, woda z ziemniaków wyparuje, pozostawiając warstwę soli na ich skórce i na dnie garnka. Nazywa się to słoną skórką i jest przepyszne!

Poprzedni artykuł

Ryż do sushi jak gotować?

Oceń artykuł: Ile soli do ziemniaków?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5