Jak długo gotować szynkę peklowana?

Długość czasu potrzebnego do upieczenia peklowanej szynki zależy od kilku czynników, w tym od wielkości i rodzaju szynki. Musisz użyć termometru do mięsa, aby upewnić się, że szynka jest zrobiona zgodnie z Twoimi upodobaniami.

Aby najszybciej upiec szynkę, możesz użyć wolnowaru. Będziesz jednak musiał sprawdzać ją od czasu do czasu i podgrzewać w razie potrzeby.

Czas pieczenia

Czas pieczenia szynki zależy od rodzaju szynki i metody peklowania. Peklowanie na sucho (jak w przypadku szynki wiejskiej lub prosciutto) może trwać długo, podczas gdy peklowanie w solance jest szybkie.

Z reguły w przypadku szynek peklowanych na sucho należy je moczyć w wodzie przez co najmniej 24 godziny, a nawet do 36 godzin. Zmienianie wody co kilka godzin podczas moczenia pomaga wyciągnąć sól.

Czas moczenia różni się w zależności od szynki, dlatego ważne jest, aby przeczytać instrukcję na szynce. Na przykład prawdziwa szynka Smithfield jest dłużej peklowana i wymaga dłuższego czasu moczenia.

Dla całej szynki z kością potrzeba około 35-40 minut na funt w temperaturze 325 stopni. Półszynka ważąca od pięciu do ośmiu funtów wymaga około 22-26 minut na funt w temperaturze 325 stopni.

Upieczenie szynki z kością jest łatwe, zwłaszcza jeśli używasz wędzarki. Aby monitorować temperaturę bez otwierania wędzarni, użyj urządzenia Thermoworks Smoke, które posiada termometr z natychmiastowym odczytem.

Sposób gotowania

Peklowanie szynki nie jest łatwym procesem i wymaga czasu. Na każdy funt świeżej szynki powinieneś przeznaczyć co najmniej 2-1/2 dni.

Pokrojona, sucha szynka (w stylu country) jest podatna na pleśń, dlatego przechowuj ją w lodówce do czasu spożycia lub zamroź na przyszłość. Wyszoruj szynkę pod bieżącą, letnią wodą, aby usunąć pleśń i dobrze umyj ją octem.

Kiedy będziesz gotowy do przyrządzenia szynki, włóż ją do piekarnika. Dzięki temu rozmrozisz i zmiękczysz ją, nie przegotowując mięsa.

Po ostygnięciu możesz zdjąć skórę i przyciąć tłuszcz. Możesz również naciąć tłuszcz, aby stworzyć większą powierzchnię dla glazury, która wsiąknie w mięso.

Ta metoda pomoże również utrzymać wilgotność szynki. Po zakończeniu gotowania szynki, przenieś ją na półmisek i przykryj folią. Będziesz miał pyszną, glazurowaną szynkę! Możesz też zachować kość z szynki do zrobienia wywaru na zupę.

Temperatura gotowania

Peklowanie i gotowanie szynki wymaga różnych temperatur gotowania, aby uzyskać w pełni ugotowaną szynkę, która jest bezpieczna do spożycia. Dlatego tabela temperatur gotowania szynki jest doskonałym narzędziem, z którego można korzystać podczas gotowania tego rodzaju produktów wieprzowych.

Karta temperatur gotowania szynki pomaga w prowadzeniu konsumentów kupujących szynkę peklowaną w sklepach i delikatesach. Wyjaśnia ona prawidłową temperaturę wewnętrzną, przybliżony czas gotowania oraz rodzaj kawałka mięsa wieprzowego, z którego pochodzi szynka.

W przeciwieństwie do świeżej szynki, którą można kupić w całości lub pokrojoną, szynka peklowana musi być ugotowana przed sprzedażą. Oznacza to, że będziesz potrzebował termometru kuchennego i tabeli temperatur peklowania szynki, aby zapewnić właściwą temperaturę wewnętrzną przez cały czas używania tego produktu.

Czas gotowania potrzebny do ugotowania peklowanej szynki zależy od rodzaju szynki i ilości mięsa w każdym plastrze. W pełni gotową szynkę, taką jak szynka w plastrach, można delikatnie podgrzewać w piekarniku przez 10-12 minut na funt.

Czas leżakowania

Kiedy już masz gotową szynkę, musi ona odpocząć przez pewien czas, zanim zostanie pokrojona w plastry. Jest to niezbędny etap, który pozwoli szynce ugotować się w całości i ponownie wchłonąć soki, tworząc wilgotne i aromatyczne mięso.

Szynka peklowana na sucho jest wytwarzana w procesie, który hamuje rozwój gronkowca złocistego (S. aureus). Sól i azotyny zawarte w procesie peklowania unieszkodliwiają te bakterie.

Jednakże szynki suszone muszą być przechowywane w lodówce po ugotowaniu, aby zapobiec ponownemu rozwojowi bakterii w plastrach. Dodatkowo wysoka zawartość soli na zewnętrznej stronie szynki suszonej zapobiega odparowywaniu wody, co zapobiega rozwojowi pleśni.

Ułóż szynkę w worku do pieczenia, przeciętą stroną do dołu, i zawiąż ją bezpiecznie nylonową opaską. Torebkę należy przyciąć, aby umożliwić cyrkulację powietrza wokół szynki i zapobiec jej przegrzaniu. Rozgrzej piekarnik do 300 stopniF.

Oceń artykuł: Jak długo gotować szynkę peklowana?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5