Jak długo gotować żeberka?

Niezależnie od tego, czy przyrządzasz żeberka czy żeberka z grzbietu, kluczem jest gotowanie ich na wolnym ogniu. Dzięki temu mięso staje się delikatne i soczyste.

Zwykle żeberka i żeberka z grzbietu muszą osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 185 stopni Fahrenheita. To właśnie wtedy kolagen w mięsie zaczyna się rozkładać, dzięki czemu żeberka stają się delikatne i pyszne!

Temperatura

Gdy przyrządzasz żeberka na grillu, możesz potrzebować wyższej temperatury niż w przypadku innych rodzajów mięsa. Powodem jest to, że żeberka mają gęste kości, które muszą osiągnąć minimalną temperaturę 185 stopni Fahrenheita, żeby rozłożyć kolagen.

Jednakże nawet kiedy żeberka osiągną tę temperaturę, nadal muszą być gotowane powoli, żeby stopić kolagen i uzyskać kruchość. Pozwala to mięsu nasiąknąć aromatem dymu, pobudza produkcję cukru, żelatyny i wody oraz rozbija twarde chrząstki.

Gdy mięso osiągnie idealną temperaturę wewnętrzną, możesz zacząć szukać innych wskaźników kruchości. Choć najbardziej zaufaną metodą jest użycie termometru, istnieją inne testy, za pomocą których możesz sprawdzić, czy żeberka są gotowe do podania.

Jednym z najbardziej niezawodnych wskaźników nie związanych z temperaturą jest wbicie wykałaczki lub szpikulca w mięso między kośćmi. Jeśli mięso odsuwa się z niewielkim oporem, jest w pełni ugotowane.

Rodzaj mięsa

Żebraki to ciężki kawałek mięsa, który potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż chude kawałki. Zazwyczaj żeberka tylne (baby back ribs) i żeberka zapasowe piecze się w piekarniku przez około 2 godziny.

Możesz również piec żeberka na grillu lub w wolnowarze, ale te metody są o wiele dłuższe i wymagają więcej sprzętu niż masz w domu. Jeśli nie masz czasu lub miejsca na wędzarkę lub grill, pieczenie w piekarniku jest nadal dobrym rozwiązaniem.

Aby mieć pewność, że żeberka będą wyjątkowo soczyste i aromatyczne, po upieczeniu przez ostatnie 30 minut polej je sosem barbecue. Dzięki temu wchłoną sos i nie wyschną za bardzo. Kiedy będą gotowe, umieść je pod brojlerem, aby sos się skarmelizował i stał się lepki i pyszny!

Prynowanie

Czy to podczas wędzenia, czy gotowania na grillu, musisz użyć solanki, aby zapobiec wysychaniu mięsa. Solenie może też pomóc w zmiękczeniu chudszych kawałków mięsa, takich jak żeberka wieprzowe.

Leczenie, którego używasz, powinno być wykonane z soli i wody. Dzięki temu żeberka będą soczyste i smaczne, a ilość dodawanej soli będzie łatwa do kontrolowania.

Choć w niektórych przepisach można spotkać się z sokiem owocowym, winem, piwem lub napojami bezalkoholowymi, które mają dodać smaku i zmiękczyć żeberka, nie powinieneś próbować tej metody, ponieważ kwasowość może wysuszyć mięso.

Z tego powodu wolimy używać zwykłej solanki, która zawiera sól i wodę. Optymalna proporcja to pół funta soli na galon wody.

Owijanie

Po zakończeniu gotowania żeberek zaleca się zawinięcie ich w folię. Pomoże to wchłonąć aromat dymu i sprawi, że będą delikatne podczas odpoczynku.

Owijka zapobiegnie też zbytniemu zbrązowieniu. Ograniczy też ilość dymu, który dostanie się na powierzchnię mięsa, co nada mu lepszy kolor i smak, gdy będziesz gotowy je zjeść.

Zalecamy zawinięcie żeberek, łopatki wieprzowej lub mostka w dwie warstwy wytrzymałej folii w połowie procesu gotowania lub gdy wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 150-160 stopni Fahrenheita. Pomoże to przyspieszyć czas gotowania i nada żeberkom lepszą teksturę i kolor.

Poprzedni artykuł

Jak długo piec muffinki?

Następny artykuł

Jak długo gotować makaron?

Oceń artykuł: Jak długo gotować żeberka?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5