Jak długo gotować żołądki gęsie?

Żołądki to grube, umięśnione organy, które pomagają rozdrobnić pokarm spożywany przez zwierzęta takie jak kurczaki, indyki i kaczki.

Często pomijane, te smakowite części drobiu można zachować i wykorzystać w przepisach takich jak confit lub pieczone z sosem. W tym przepisie żołądki są duszone do miękkości i zalewane sosem. Przekonasz nawet najbardziej zagorzałych nienawróconych!

1. Rozgrzej piekarnik do 375°F

Większość nowoczesnych piekarników potrzebuje około 15-20 minut, żeby się rozgrzać. Jeśli jednak masz piekarnik gazowy, jego nagrzanie może zająć tylko 7-8 minut.

Najpierw nagrzej piekarnik do 375°F. Dzięki temu żołądki będą się dobrze gotować i będą miękkie.

2. Umieść żołądki w brytfannie

Brytfanna jest niezbędnym elementem wyposażenia wielu kuchni, ponieważ jest to uniwersalna konstrukcja, która doskonale trzyma duże kawałki mięsa i równomiernie je przyrządza.

Jeśli jednak nie masz brytfanny, istnieją inne odpowiednie alternatywy. Możesz na przykład użyć naczynia do zapiekanek. Pamiętaj jednak, by zapoznać się ze spodem naczynia do zapiekanek i upewnić się, że wytrzyma ono temperaturę, której użyjesz do pieczenia.

3. Przykryj patelnię folią

Podczas gotowania dziczyzny, takiej jak gęś, ważne jest, by temperatura wewnętrzna osiągnęła 165 stopni F (74 stopnie C). W tym celu możesz użyć termometru.

Możesz też zastosować sztuczkę zwaną „testowaniem soku”. Rozetnij najgrubszą część mięsa i jeśli sok jest przezroczysty, jest ono gotowe do spożycia.

4. Piecz przez 1 godzinę.

Podczas pieczenia gęsi ważne jest, aby oddzielić ptaka od tłuszczu, dlatego niezbędna jest brytfanna ze stelażem.

Pozwoli to na odprowadzanie skroplin na dno brytfanny, a także zapobiegnie ugotowaniu się gęsi we własnym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu wykorzystaj do zrobienia wspaniałego sosu. Możesz też zachować go do innego przepisu.

5. Zdejmij folię

Żołądki zawierają tłuszcz, który może nadać mięsu bardzo bogaty smak. Ważne jest, aby wylać cały tłuszcz z brytfanny przed podaniem gęsi.

Podczas gotowania gęsi ważne jest zdjęcie folii, aby umożliwić zrumienienie się skóry. Dzięki temu żołądki będą dobrze wypieczone i miękkie.

6. Włóż żołądki z powrotem do piekarnika

Po ugotowaniu żołądków możesz je podać z pysznym sosem. Sos jest łatwy do zrobienia i jest świetnym sposobem na pokazanie tych chwiejących się części ptaka.

Żołądki są powszechną częścią ptaków i często zjada się je razem z innymi częściami, takimi jak nogi, szyja, serce czy głowa. Można je również grillować lub nabić na szpadki.

7. Piecz jeszcze przez godzinę.

Żołądki to mięsiste, umięśnione organy, które działają jak drugi żołądek. Można je zachować i upiec, aby uzyskać smaczny sos, albo wykorzystać w farszu lub sosie do makaronu.

Żołądki można też oczyścić i ugotować, aby uzyskać szybki, delikatny posiłek. Proces ten może być kłopotliwy, ale to świetny sposób na wykorzystanie dziwnych kawałków ptaka.

8. Wyjmij żołądki z piekarnika

Żołądki są częścią przewodu pokarmowego niektórych zwierząt. Mają mocne, umięśnione ściany i zawierają kamienie lub żwirek, których używają do rozdrabniania pokarmu podczas podróży przez ich ciała.

Te wyspecjalizowane organy występują u ptaków, gadów, dżdżownic i niektórych ryb. Są one dobrym źródłem białka oraz ważnych witamin i minerałów.

9. Pozwól żołądkom odpocząć przez 10 minut

Żołądek to umięśniony żołądek, w którym znajdują się żwir i kamienie pomagające ptakom rozdrabniać i trawić pokarm. Ten narząd występuje u wielu ssaków, w tym u gołębi, kaczek, indyków i gęsi.

Żołądki są smacznym i niedrogim kawałkiem mięsa, który warto dodać do swojego repertuaru. Są też zaskakująco pożywne, stanowiąc doskonałe źródło białka i żelaza.

10. Wykrawanie żołądków

Żołądki będą miękkie i łatwe do wykrawania, gdy będą się gotować przez około 3 godziny. Wchłoną też mnóstwo smaku i aromatu z płynu do duszenia.

Aby wykroić żołądki, zacznij od nacięcia na środku białej błony. Jest to podobne do krojenia awokado aż do pestki.

Oceń artykuł: Jak długo gotować żołądki gęsie?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5