Jak długo piec muffinki?

Jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć, jeśli chodzi o pieczenie muffinek. Musisz rozgrzać piekarnik, wymieszać ciasto i prawidłowo je upiec.

Pierwszym krokiem jest wymieszanie ze sobą suchych składników. Następnie dodaj mokre składniki i lekko je wymieszaj.

Rozgrzanie piekarnika

Jeśli w Twoim przepisie jest mowa o rozgrzaniu piekarnika, koniecznie to zrób. To zapewni, że piekarnik będzie wystarczająco gorący, aby prawidłowo upiec muffiny.

Piekarnik powinien rozgrzać się do temperatury podanej w przepisie, co zwykle zajmuje około 20 minut.

Niektóre potrawy, takie jak chleb czy pizza, wymagają dłuższego podgrzewania, aby upewnić się, że są gotowe do pieczenia w końcowej temperaturze.

Może to być trochę frustrujące, ale nie zawsze musi tak być. Jeśli przygotowujesz coś, co nie będzie wymagało wielu delikatnych reakcji, aby osiągnąć temperaturę końcową, pominięcie podgrzewania może być dobrym rozwiązaniem.

Mieszaj ciasto

Mieszając ciasto na muffinki, ważne jest, aby mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Zbyt silne mieszanie może sprawić, że ciasto stanie się twarde i ciągnące się.

Prostą metodą mieszania jest użycie dwóch misek i połączenie suchych składników w jednej, a mokrych w drugiej. Następnie wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż ciasto się połączy.

Dodanie mokrych składników

Oddzielenie od siebie suchych i mokrych składników jest bardzo ważne podczas pieczenia. Dzięki temu suche składniki nie będą zbite lub twarde, a także unikniesz nadmiernego mieszania.

Mieszanie suchych i mokrych składników razem jest zazwyczaj wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera. Podczas mieszania ręcznego ważne jest, aby mieszać powoli i delikatnie.

Głównym powodem używania miksera jest oszczędność czasu. Ale można też przesadzić z mieszaniem ciasta na muffiny, co sprawi, że będą twarde i ciągnące się.

Dodaj suche składniki

Większość przepisów na muffiny wymaga, aby suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) były mieszane w osobnej misce niż składniki mokre. W niektórych przypadkach możesz spotkać się z przepisem, który nakazuje dodawanie na przemian składników mokrych i suchych. Dzieje się tak dlatego, że trudno jest połączyć wszystkie składniki na raz.

Wlewanie ciasta do foremek na muffinki

Czas potrzebny na wlanie ciasta do foremek na muffinki zależy od wielu czynników. Na przykład rodzaj używanego piekarnika może wpłynąć na czas pieczenia.

Jeśli nie masz formy do muffinek, możesz upiec muffinki w kubkach lub filiżankach. Pamiętaj jednak, że nagrzewają się one wolniej niż metalowe, więc będziesz musiał odpowiednio dostosować czas pieczenia.

Innym rozwiązaniem jest zrobienie domowych wkładek z folii aluminiowej lub papieru pergaminowego. Są one bardziej wytrzymałe niż zwykłe papierowe wkładki i pomagają zapobiec przywieraniu spodu muffinów do patelni.

Pieczenie

Czas pieczenia może się znacznie różnić w zależności od rodzaju muffinów, które robisz, składników i temperatury piekarnika. Ale ogólnie rzecz biorąc, muffinki standardowej wielkości piecze się od 18 do 22 minut.

Muffinki duże mogą wymagać od 20 do 25 minut pieczenia. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę lub tester do ciasta w środek muffinki.

Po wyjęciu z piekarnika muffinki powinny stygnąć w formie przez około 5 minut. Dzięki temu będą miały czas, żeby się ustabilizować i nie rozpadać po wyjęciu z formy.

Następny artykuł

Jak długo gotować żeberka?

Oceń artykuł: Jak długo piec muffinki?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5