Jak długo piec pierś z indyka?

Jeśli planujesz pieczenie piersi indyka w tym sezonie świątecznym, musisz wiedzieć, jak długo będzie się ona gotować. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi indyka i grubości mięsa.

Przed pieczeniem dopraw indyka solą koszerną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (nie zapomnij doprawić także wnętrza jamy ciała).

Czas pieczenia

Piersi indyka piecze się w piekarniku w wyższej temperaturze niż większość mięs, co pomaga zamknąć soki i sprawić, że ptak jest bardziej delikatny i soczysty. Dzięki temu skóra jest bardziej chrupiąca.

Bez względu na rozmiar, pieczenie piersi indyka trwa około 1 do 2 godzin. Zależy to od grubości piersi i sposobu jej przyrządzania.

Przed pieczeniem dokładnie osusz pierś papierowymi ręcznikami i dopraw ją z obu stron. Możesz też wcześniej zalać pierś solą, żeby dodać jej wilgoci i smaku.

Czas pieczenia

Czas pieczenia piersi z indyka jest kluczowym elementem uzyskania soczystości. Pozwala to włóknom białkowym rozluźnić się i wchłonąć część płynu, który wydaliły podczas pieczenia.

Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego celu jest pieczenie piersi indyka do osiągnięcia temperatury 165 stopni Fahrenheita w najgrubszej części mięsa. Ważne jest jednak, aby zakończyć pieczenie wcześniej, ponieważ jeśli będziesz piec dalej, szybko wyschnie i nie będzie tak soczysty.

Większość sprawdzonych przeze mnie przepisów zaleca, aby czas odpoczynku wynosił od piętnastu do dwudziestu minut. Kilku autorów zaleca jednak krótszy czas odpoczynku, na przykład pięć minut lub więcej.

Soki

Gdy gotujesz pierś indyka, mięso wydziela soki, które pomagają utrzymać jego wilgotność. Możesz użyć tych soków do zrobienia sosu, który wytrzyma do czterech dni w lodówce.

Pierwszym krokiem do utrzymania soczystości piersi indyka jest częste smarowanie jej, mniej więcej co 30 minut. W ten sposób uzyskasz wspaniały smak sosu, z którego możesz zrobić sos (patrz przepis poniżej).

Następnym krokiem jest danie ptakowi odpoczynku po wyjęciu z piekarnika. Pozwoli to na rozprowadzenie soków w całym mięsie. Jeśli nie dasz indykowi odpocząć, soki wypłyną, zanim się upiecze, przez co stanie się suchy i matowy.

Temperatura

Piersi indyka muszą być pieczone w określonej temperaturze, żeby się dobrze upiekły. Temperatura ta zależy od kształtu i wielkości indyka, a także od Twojego piekarnika.

Aby mieć pewność, że pierś z indyka jest pieczona w bezpiecznej temperaturze wewnętrznej, powinieneś użyć termometru do natychmiastowego odczytu. Aby to zrobić, włóż termometr w najgrubszą część piersi lub uda.

Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę wewnętrzną, wyjmij je z piekarnika i przykryj folią. Pomoże to utrzymać indyka w cieple, gdy będzie odpoczywał, a także pozwoli na rozprowadzenie soków w całej piersi i zwiększenie soczystości mięsa.

Gdy mięso osiągnie bezpieczną temperaturę, można je przechowywać w lodówce przez trzy do pięciu dni. Najlepiej jednak zjeść je w ciągu dwóch godzin od ugotowania, żeby było nadal bezpieczne i świeże.

Oceń artykuł: Jak długo piec pierś z indyka?

Ilość ocen: 1 Średnia ocen: 1 na 5