Jak długo piec pierś z kurczaka?

Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania kurczaka jest jego pieczenie. Jest prosty do wykonania i niesamowicie smaczny!

Podczas pieczenia upewnij się, że kurczak jest ugotowany i soczysty. Aby to zrobić, sprawdź temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru do natychmiastowego odczytu.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka są świetnym mięsem do przygotowania posiłku, ponieważ po upieczeniu zachowują trwałość do czterech dni w lodówce. Ale jeśli nie zrobisz tego dobrze, mogą okazać się suche i gumowate lub niedogotowane i gąbczaste.

Kluczem do upieczenia piersi z kurczaka, które będą miękkie i soczyste, jest kilka prostych kroków: Doprowadź je do temperatury pokojowej, gotuj w gotującej się wodzie z dodatkiem aromatów (takich jak liście laurowe, plasterek cytryny i kawałki selera lub marchewki) i odpoczywaj po gotowaniu, aby soki mogły się rozprowadzić.

Piecz piersi z kurczaka, aż będą ugotowane w całości, a termometr wskaże 165 stopni F. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut przed pokrojeniem, a za każdym razem będą pyszne.

Piersi z kurczaka możesz również gotować na patelni z pokrywką, co pomoże zapewnić równomierne gotowanie. Pamiętaj jednak, żeby dodać tyle wody, żeby przykryć dno patelni, żeby się nie przypaliła!

Przygotowanie

Piersi z kurczaka to niedrogi i uniwersalny składnik, który można przygotować na wiele sposobów. W zależności od wybranej metody, można je gotować od 20 minut do kilku godzin.

Jednym z kluczy do ugotowania piersi z kurczaka jest upewnienie się, że jest ona jak najbardziej równa przed gotowaniem. Jeśli tak nie jest, cieńsze części piersi upieką się szybciej niż te najgrubsze, co spowoduje, że mięso w tym obszarze będzie suche lub niedogotowane.

Głaskanie piersi z kurczaka sprawia, że staje się ona bardziej jednolita i pomaga zapewnić jej równomierne ugotowanie. Pomoże to także zapobiec rozerwaniu piersi.

Innym sposobem na uczynienie piersi z kurczaka bardziej soczystymi jest solenie ich w słonym roztworze. Solony kurczak jest bardziej soczysty niż nie solony, ponieważ sól zmienia strukturę białka. Solenie można przeprowadzić w mokrej lub suchej solance.

Odpoczynek

Odpoczynek kurczaka przed pokrojeniem go w plastry zatrzymuje wszystkie soki, które do niego włożyłeś, dzięki czemu staje się on delikatny i soczysty.

Pozwala także kolagenowi zawartemu w mięsie zagęścić soki, co daje wilgotną konsystencję, która jest po prostu pyszna. To tradycyjna wskazówka, którą szefowie kuchni stosują, by mieć pewność, że ich mięso jest przyrządzone do perfekcji.

Tak jak w przypadku steków, najlepiej wyjąć pierś z kurczaka z piekarnika, gdy jest lekko niedopieczona. Kiedy mięso osiągnie temperaturę 165 stopni, możesz wyłączyć piekarnik i pozwolić mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem, aby soki ponownie rozprowadziły się w mięsie, mówi Robins.

Ta technika jest również nazywana „czasem krzyczenia”. Jest to wskazówka kulinarna, której szefowie nauczyli się od mam. Jak wyjaśnia Gillian Clark z Washington’s Colorado Kitchen, jest to prosty sposób na zapewnienie, że kurczak, którego podajesz swojej rodzinie, jest zrobiony perfekcyjnie.

Serwowanie

Piersi kurczaka najlepiej piec w piekarniku w temperaturze 425-450 stopni. Dzięki temu piecze się szybko i zachowuje wilgoć. Niższa temperatura powoduje dłuższy czas pieczenia i ryzyko wysuszenia kurczaka.

Małe 4-5 uncjowe piersi z kurczaka będą potrzebowały około 15-18 minut; średnie 8-12 uncjowe mogą potrzebować 25-30 minut. Większe piersi kurczaka będą potrzebowały około 35-40 minut.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj folią na około 10 minut, aby soki mogły się wycisnąć. Następnie natnij pierś, aby sprawdzić, czy jest gotowa.

Jeśli jest, powinna być nieprzejrzysta i białawo-różowa w najgrubszej części piersi – miąższ nie powinien być błyszczący, przezroczysty, jiggly lub mięsisty. Możesz to również sprawdzić za pomocą termometru.

Oceń artykuł: Jak długo piec pierś z kurczaka?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5