Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?

Nic nie jest lepsze niż idealnie upieczony ziemniak, z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci uzyskać idealnego ziemniaka za każdym razem!

Po pierwsze, wybierz dobrego ziemniaka, który jest jędrny, ale nie twardy jak skała. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki russet, ponieważ ich gruba skórka i skrobiowe wnętrze sprawiają, że są idealne do pieczenia.

Temperatura

Temperatura Twojego piekarnika określi, ile czasu zajmie Ci pieczenie ziemniaków. Odpowiednia temperatura piekarnika sprawi, że Twoje ziemniaki będą miękkie i puszyste w środku.

Doskonała temperatura piekarnika do pieczenia ziemniaków to 400-425 stopni Fahrenheita. Jest ona wystarczająco wysoka, aby uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękkie, puszyste wnętrze w środku.

Gdy piekarnik ma już odpowiednią temperaturę, czas włożyć do niego ziemniaki. Upewnij się, że umieściłeś je na drucianym stojaku ustawionym na blasze z obręczą. Pomoże to równomiernie rozprowadzić ciepło i zapobiegnie zbytniemu parowaniu ziemniaków.

W pełni ugotowane ziemniaki będą miały lekko pomarszczone skórki, które mogą wydawać mały syczący dźwięk i powinny łatwo poddawać się naciskowi palców, gdy je ściskasz. Powinno być też możliwe wsunięcie w nie widelca lub szpikulca bez najmniejszego oporu.

Czas

W przypadku pieczonych ziemniaków czas jest najważniejszy. Jeśli chcesz, żeby twoje ziemniaki były miękkie, parne i chrupiące, muszą być pieczone w piekarniku w wysokiej temperaturze (450 stopni Fahrenheita).

Dzięki temu skórka jest bardziej chrupiąca, a wnętrze wilgotne i puszyste. Sztuczka polega na rozgrzaniu piekarnika do najwyższej możliwej temperatury, a następnie pieczeniu przez godzinę lub dłużej.

Ziemniaki powinny być gotowe, gdy widelec lub nóż do krojenia z łatwością wsuwa się do środka bez żadnego oporu. Ważne jest również sprawdzenie wnętrza ziemniaka, aby upewnić się, że jest miękki i ugotowany w całości.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, posmaruj każdy ziemniak olejem i posyp solą. Po upieczeniu ziemniaków wróć na środkową półkę, aby uzyskać średnio chrupiącą skórkę, lub podnieś półkę o poziom lub dwa, aby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę.

Konwekcja

Konwekcyjne piece działają dzięki wykorzystaniu wentylatorów do rozprowadzania gorącego powietrza po wnętrzu piekarnika. Pozwala to skrócić czas gotowania i utrzymać stałą temperaturę, dzięki czemu potrawy gotują się bardziej równomiernie.

W przypadku ziemniaków konwekcja jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ pozwala przyspieszyć proces pieczenia i uzyskać chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Pieczone ziemniaki są doskonałym źródłem potasu i błonnika, które zwiększają poziom energii.

Zgodnie z danymi Fine Cooking, pieczenie w piecu konwekcyjnym trwa około 25% krócej niż w konwencjonalnym. Należy jednak pamiętać, że ta metoda nie jest odpowiednia dla każdego przepisu.

Przepływ powietrza

Kiedy pieczesz ziemniaki w piekarniku, potrzebują one przepływu powietrza, aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci na powierzchni i powodowaniu zepsucia. Najlepszym sposobem na zapewnienie dobrego przepływu powietrza jest przechowywanie ich w otwartej misce lub papierowej torbie z otworami do wentylacji.

Oprócz zachowania świeżości, pozostawienie ziemniaków do ostygnięcia pomoże im dłużej przetrwać (patrz poniżej). Przechowywanie ziemniaków w chłodniejszych temperaturach – takich jak piwnica, garaż czy szopa – może wydłużyć ich trwałość ponad czterokrotnie w porównaniu z temperaturą pokojową.

Unikaj przechowywania ziemniaków w pobliżu dojrzewających produktów, takich jak banany, jabłka czy cebula, ponieważ uwalniają one gaz etylenowy, który może sprawić, że ziemniaki szybciej wykiełkują. Może to prowadzić do skrócenia okresu przydatności do spożycia i zepsucia.

Następny artykuł

Jak gotować kalafior?

Oceń artykuł: Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5