Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

Wszyscy kochamy bób (lub fasolę), ale czasami trudno się z nim pracuje. Dlatego ten artykuł wyjaśnia, jak przygotować i ugotować ten pyszny sezonowy bób, żeby nie wzdymał się i nie był gumowaty w daniu!

Aby tego uniknąć, namocz suszony bób na noc przed gotowaniem. Pomoże to ugotować je bardziej równomiernie i delikatnie, a także usunie dużą ilość rafinozy – węglowodanu powodującego powstawanie gazów.

Blanszowanie

Bułka, znana też jako fasola fava, to klasyczne wiosenne warzywo. Jest zdrowym źródłem błonnika, potasu, magnezu i witaminy C.

Blanszowanie to prosta metoda zmiękczania warzyw przed dalszym gotowaniem, która pozwala zachować ich kolor, strukturę i smak. Jest to świetny sposób na nadanie chrupkości surowym warzywom, które można podawać z dipami na talerzu crudite lub w sałatkach.

Kluczem jest zanurzanie warzyw we wrzącej wodzie tylko na krótki czas (na przykład na kilka minut), aby nie były one rozgotowane i nie zaczęły tracić swoich żywych kolorów, smaków i witamin.

Po zblanszowaniu odcedź warzywa i zanurz je w dużej ilości zimnej wody, o temperaturze 60oF lub niższej. Często zmieniaj wodę lub dodaj około pół kilograma lodu na każdy kilogram warzyw. Schłodzenie warzyw powinno zająć mniej więcej tyle samo czasu, co ich ugotowanie.

Podwójne strączkowanie

Podwójne strączkowanie bobu to najlepszy sposób na usunięcie twardej, zewnętrznej skórki, która może sprawić, że bób będzie nieco mniej strawny. Ugotowany w ten sposób bób jest o wiele bardziej delikatny i smaczny. Możesz go jeść na zimno lub delikatnie podgrzać, aby użyć go w zupach, gulaszach, dipach, daniach z makaronu, a nawet sałatkach!

Aby to zrobić, po prostu rozetnij każdy bób wzdłuż jego szwu, ściśnij zewnętrzną bladą osłonkę, aby ją przełamać, a zostaną Ci dwie połówki jasnego, zielonego bobu. Używając ostrego noża, zeskrob resztę zewnętrznej osłonki.

Moczenie namoczonej fasoli przez około godzinę przed gotowaniem pomoże jej zmiękczyć. Ułatwi to ich trawienie i usunie nadmiar skrobi, która może fermentować w jelitach, powodując wzdęcia i gazy.

Po namoczeniu fasoli doprowadź ją do wrzenia i gotuj przez 30 minut lub do momentu, gdy stanie się miękka, ale wciąż jędrna. Następnie możesz je zmiksować w blenderze z odrobiną wody z gotowania, żeby zrobić szybkie puree.

Ugotowanie

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś jeść bób prosto ze strąka, to wiesz, że nie jest on tak smaczny jak warzywo gotowane lub gotowane na parze. Jeśli jednak poświęcisz czas na obranie ich twardej skórki (a poniżej pokażę Ci, jak to zrobić), będziesz zaskoczony tym, jak pyszne mogą być!

Moczenie bobu przed ugotowaniem pomaga zmniejszyć zawartość powodującej gazy rafinozy i sprawia, że jest on łatwiejszy do strawienia. Proces moczenia usuwa również wszelkie substancje antyodżywcze, które mogą uniemożliwić naszemu organizmowi pełne wchłonięcie tych składników odżywczych.

Wędzenie to klasyczna metoda gotowania, która od dawna jest stosowana do zmiękczania warzyw oraz poprawiania ich struktury i smaku. Jest to szybki, łatwy i zdrowy sposób przygotowywania potraw.

Aby przygotować bób na parze, po prostu doprowadź do wrzenia średni garnek z wodą i dodaj wyłuskany bób. Niech się gotują przez kilka minut, a następnie wrzuć je do zimnej wody, żeby ostygły. Zmiękczy to woskową powłokę i pozwoli na łatwe obranie bobu, co jest moją ulubioną metodą jedzenia bobu na parze!

Pieczenie

Jeśli szukasz zdrowej, chrupiącej przekąski, która jest jednocześnie niedroga i pyszna, powinieneś koniecznie spróbować zrobić pieczony bób. Jest on bardzo łatwy do zrobienia i wymaga tylko kilku składników, które prawdopodobnie masz w swojej spiżarni.

Pierwszym krokiem jest umycie i wysuszenie bobu przed jego upieczeniem. Dzięki temu usuniesz wodę, która może powodować wzdęcia.

Po wysuszeniu możesz wrzucić je do piekarnika z prostą powłoką. W jej skład wchodzi sok z cytryny, drożdże odżywcze, papryka i czosnek w proszku.

Ten przepis jest świetny jako szybka i łatwa opcja do lunchboxa lub jako przekąska przed kolacją. Poza tym są bardzo pożywne!

Poza tym, że są niskokaloryczne, są też świetnym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Są też dobrym źródłem białka i stanowią świetną roślinną alternatywę dla mięsa. Dodanie ich do swojej diety to świetny sposób, żeby zadbać o swoje jelita i uniknąć wzdęć!

Oceń artykuł: Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5