Jak zabielić zupę?

Zupa to obfity posiłek, który można przygotować z wielu różnych składników. Jednak może być bardzo trudna do spożycia, jeśli zupa jest zbyt kwaśna.

Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby ożywić smak zupy bez konieczności jej wyrzucania! Jeśli zmagasz się z kwaśną zupą, wypróbuj jedną z poniższych wskazówek!

1. Dodaj trochę octu

Ocet to popularne narzędzie kuchenne, które ma więcej zadań niż się wydaje: Może poprawiać smak, pomagać w konserwacji żywności, uzupełniać brakujące składniki, a nawet sprawiać, że potrawy wyglądają lepiej. Jest świetnym dodatkiem do zup, ponieważ może być używany jako środek do odgazowywania, sos do patelni i rozjaśniający dodatek do rosołu lub zup przecierowych.

Ale jest to również potężny składnik i może być trudno użyć odpowiedniej ilości w przepisie. Jeśli dodasz zbyt dużo octu, jego kwaśny smak zdominuje inne przyprawy i składniki zupy.

Dobrą wiadomością jest to, że zazwyczaj możesz uratować swoje danie, rozcieńczając stężenie octu wodą. W ten sposób zmienisz ogólne pH zupy z kwaśnego na zasadowe.

2. Dodaj trochę cukru

Cukier jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników, których możesz użyć w zupie. Może zrównoważyć kwaśne i gorzkie smaki lub dodać kontrastu słodkim lub słonym zupom.

Może też złagodzić zbyt kwaśne lub ostre zupy na bazie pomidorów. Musisz jednak uważać, żeby nie dodać zbyt dużo cukru, sugeruje Leaf.

Aby zupa nie była zbyt słodka, spróbuj płynu i dostosuj go w miarę upływu czasu. Możesz też dodać łyżeczkę octu jabłkowego lub białego, aby złagodzić słodycz, jeśli zajdzie taka potrzeba.

W Tajlandii cukier jest często używany do łagodzenia pikantnych potraw, ale równie dobrze sprawdza się w zupach. Spróbuj cukru palmowego, który nie jest tak syropowaty jak syrop klonowy, ale ma pełny, bogaty smak.

3. Dodaj odrobinę sody oczyszczonej

Odrobina sody oczyszczonej sprawia, że zupy mają gładszą konsystencję i są bielsze, niż mógłbyś się spodziewać. Ten składnik jest naturalnie zasadowy, więc pomaga zneutralizować kwas zawarty w pomidorach, który może nadać zupom kwaśny smak.

Pomaga także uczynić takie potrawy jak zupa przyjemniejszymi dla podniebienia, jeśli mają zbyt dużo octu lub soli, albo jeśli przepis wymaga użycia wody zamiast bulionu. Dodaj do zupy szczyptę wodorowęglanu sodu, który możesz dostać w każdym sklepie spożywczym, a będziesz mógł cieszyć się nią bez dodatku octu lub soli.

Musisz jednak użyć tylko tyle sody oczyszczonej, żeby weszła w reakcję z ilością kwasu w przepisie. Zbyt dużo sody oczyszczonej i za mało kwasu sprawi, że zupa będzie miała metaliczny lub mydlany smak.

4. Dodaj odrobinę soku z cytryny

Dodanie odrobiny soku z cytryny do zupy może dodać jej wyrazistości i sprawić, że danie stanie się jaśniejsze. Według Epicurious jest to szczególnie ważne, gdy zupa ma dużo słonych lub bogatych smaków.

Może również zrównoważyć kwaśny smak octu lub cukru, aby danie było bardziej delikatne. Pamiętaj, żeby używać samej skórki, a nie tylko soku.

Możesz też zmieszać odrobinę soku z cytryny z ugotowanym cukrem, aby uzyskać szybki syrop, który możesz wykorzystać jako dodatek do napojów. Jest to świetny sposób na zachowanie soku z cytryny i jednocześnie ułatwienie jego użycia.

Odrobina soku z cytryny może również pomóc w zabieleniu gulaszu lub zupy. Nie powinieneś jednak dodawać go w trakcie gotowania.

Poprzedni artykuł

Jak długo piec biszkopt?

Oceń artykuł: Jak zabielić zupę?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5