Jak zrobić mięso w słoikach?

Kanalizowanie mięsa to prosty sposób, aby mieć pod ręką szybki, zdrowy posiłek! Możesz wykorzystać tę technikę do konserwowania każdego rodzaju mięsa – niedźwiedzia, wołowiny, dziczyzny, łosia czy wieprzowiny.

Kluczem do przygotowania udanego słoika z mięsem jest przestrzeganie odpowiedniej procedury. Niezależnie od tego, czy konserwujesz wołowinę na gorąco, czy na surowo, najważniejsze jest przestrzeganie odpowiednich kroków!

Przygotowanie mięsa

Czy starasz się ograniczyć ilość spożywanego mięsa, czy po prostu chcesz zaoszczędzić pieniądze, robienie własnego mięsa w słoikach to świetny pomysł. Jest to szybki i łatwy sposób na posiadanie pysznego, przyprawionego mięsa, gotowego do użycia, kiedy tylko go potrzebujesz.

Proces jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku kroków, aby zakończył się sukcesem. Po pierwsze, wybierz dobrej jakości schłodzone mięso i usuń nadmiar tłuszczu.

Następnie zdecyduj, która metoda jest dla Ciebie najlepsza – pakowanie na surowo czy pakowanie na gorąco.

Aby pakować na surowo, pokrój mięso na kawałki wielkości kęsa i wypełnij nimi półlitrowe (1 US pint) lub 1 litrowe (US quart) słoiki. Każdy słoik zalej wrzącym bulionem mięsnym, sokiem pomidorowym lub wodą, pozostawiając 1 cal wolnej przestrzeni. Dodaj do każdego słoika zalecaną ilość soli, jeśli chcesz. Zabezpiecz pokrywki i przetwarzaj w szybkowarze, stosując się do zaleceń danej metody konserwowania.

Hot Pack

Możesz przygotować hot pack od podstaw, gotując kostki mięsa na patelni. Mówi się, że ta metoda nadaje mięsu lepszy smak i zwiększa jego trwałość.

Wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, baraninę, wieprzowinę, chevon lub dziczyznę należy pokroić w 1-calowe plastry, usuwając duże kości. Szybko zrumień mięso na niewielkiej ilości tłuszczu i posól je do smaku.

Napełnij słoiki ugotowanym mięsem, zostawiając centymetr wolnej przestrzeni. Dopasuj nakrętki i przetwarzaj słoiki przez godzinę i 15 minut, a kwarce przez godzinę i 30 minut, w obu przypadkach pod ciśnieniem 10 funtów.

Niektórzy ludzie nie lubią smaku gorących opakowań, ale jest to łatwy sposób na zapuszkowanie każdego rodzaju mięsa. Pamiętaj tylko, żeby postępować zgodnie z instrukcją i używać produktów wysokiej jakości, które zostały pozbawione chrząstek, tłuszczu i siniaków.

Raw Pack

Kanalizowanie mięsa to świetny sposób, żeby zawsze mieć pod ręką mięso gotowe do spożycia. To także świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy.

Aby zapakować surowe mięso do puszki, wystarczy zapakować je do słoików bez żadnego płynu. Jest to prosty proces, który nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu ani wiedzy.

Możesz wykorzystać tę metodę do przygotowania mielonej wołowiny, mięsa gulaszowego, szynki, dziczyzny, a nawet mięsa łosia!

Przy pakowaniu słoików zostaw 1 cal przestrzeni na głowę. Posyp mięso solą (1/2 łyżeczki na słoik pintowy i 1 łyżeczka na słoik kwartowy) i przyprawami przed dodaniem go do słoika.

Jeśli używasz szybkowaru, zagotuj w nim wodę. Kiedy słoiki są napełnione, dopasuj pokrywki i przetwarzaj zgodnie z Tabelą 1 lub 2.

Uszczelnianie

Jeśli przygotowujesz mięso w słoikach, ważne jest, aby były one prawidłowo zamknięte. Brak uszczelnienia słoików może spowodować ich zepsucie, co może prowadzić do niepożądanych reakcji.

Jeśli twoje słoiki nie są szczelne, może to być spowodowane kilkoma różnymi czynnikami. Niektóre z nich to nacięcia lub wyszczerbienia na brzegu lub problem z mocowaniem pokrywki.

Zidentyfikowanie tych problemów i ich naprawienie to prosty sposób, aby zapobiec przyszłym awariom słoików.

Oprócz sprawdzenia brzegu pod kątem nacięć i wyszczerbień, sprawdź słoiki pod kątem oznak wycieku lub niskiego poziomu próżni. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz przechowywać żywność w lodówce lub zamrażarce.

Oceń artykuł: Jak zrobić mięso w słoikach?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5