Popularnym daniem wśród polskich rodzin na Boże Narodzenie są lazanki. Przygotowuje się je z klusek, kiszonej kapusty i kapuśniaku.
Istnieje wiele wariantów tego przepisu. Mogą być pikantne lub słodkie.
1. Namocz mak
Mak jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych europejskich deserów. Nadają ciastom i innym wypiekom słodki, maślany i orzechowy smak.
Mak ma jednak również gorycz, która jest często pomijana we współczesnych przepisach. Tę gorycz można zrównoważyć czystym cukrem trzcinowym.
Przy pracy z makiem najlepiej jest namoczyć go w jakimś płynie przed użyciem. Zneutralizuje to ich nieprzyjemny ziemisty smak i zmiękczy zewnętrzną powłokę.
Moczenie maku sprawia, że łatwiej go zmielić w młynku do kawy. Zmielone nasiona można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez rok.
2. Ugotuj lazanki
Lazanki to białoruski, litewski i polski rodzaj makaronu (podobny do włoskiej lasagne), który robi się z mąki pszennej, żytniej lub gryczanej, wody, oleju i soli. W czasie Wielkiego Postu lazanki wzbogaca się o zmielony mak lub przetarte jagody. Często są też zapiekane w garnkach z mięsem lub kapustą i duszone w kwaśnej śmietanie.
Ten łatwy przepis na jednogarnkowe danie to obfite i zdrowe polskie danie, które jest idealne na zimę. Jest szybkie w przygotowaniu i przyciąga tłumy.
Kapusta jest podstawą polskiej kuchni i jest znana od czasów średniowiecza. Jest tanim, prostym i niezwykle uniwersalnym warzywem, które można jeść na wiele różnych sposobów.
3. Zrób nadzienie
Ziarna maku są używane w wielu europejskich deserach, takich jak bułki z makiem, słoweńska Prekmorska Gibanica (wkrótce podzielę się przepisem na nią), babka, strudel i wiele innych!
Lazanki z makiem to jedno z polskich dań świątecznych. Różnią się w zależności od regionu, ale zazwyczaj zawierają nadzienie z maku i zmielonych orzechów.
Aby zrobić nadzienie, ugotuj mak z mlekiem i zmiksuj go. Możesz dodać miód, rodzynki i orzechy włoskie.
Jeśli nie zamierzasz jeść ich od razu, namocz rodzynki w wodzie przed zmieleniem. Możesz też dodać trochę cukru, którego 1/4 szklanki dodaje się do każdej szklanki zmielonego maku.
Ugotowany makaron można ułożyć warstwami na nadzieniu, jak lasagne, a następnie upiec. Możesz też dodać na wierzch odrobinę śmietany lub sera.
4. Upiecz lazanki
Mak jest tradycyjnie używany w daniach pikantnych, gdzie jego orzechowy, dymny smak i chrupkość dodają potrawie tekstury i głębi. Jednak te chrupiące drobiny są również popularne w słodkich przysmakach, gdzie nadają subtelną gorycz wypiekom, takim jak ciasteczka cytrynowo-makowe czy lody.
W tym przepisie jako podstawę dania wykorzystano polski makaron „lazanki”. Robi się go z mąki żytniej lub gryczanej, zagniata ciasto, a następnie kroi na kwadraty lub trójkąty.
Makaron jest gotowany, a następnie mieszany z kapustą i mięsem, kwaśną śmietaną lub stopioną słoniną. Uważa się, że w Polsce lazanki zostały przywiezione przez Bonę Sforzę, narzeczoną króla Zygmunta I, której nie podobała się tradycyjna polska kuchnia, w której było dużo mięsa, a mało warzyw.
Brezna Polzine, założycielka Brooklyn’s Bakery by Brezna, sama miele mak w młynku do espresso Mahlkonig. Mówi, że efektem jest świeży i pachnący proszek, który odurza. Jej mohnkuchen również jest nimi obsypany, podobnie jak flodni, węgierskie wielowarstwowe ciasto.