Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Tort śmietankowy to pyszny i lekki deser składający się z warstw biszkoptu, kremu i warstwy galaretki. Ten konkretny tort ma w środku owocową warstwę truskawkową, otoczoną galaretką malinową.

Ten przepis jest oparty na klasycznym przepisie CWA (Country Women’s Association). Jest łatwy do wykonania i wygląda bardzo fantazyjnie.

Biszkopt

Jest to lekkie, sprężyste ciasto wykonane z mąki, roztrzepanych jaj i cukru. Jest również rozczynione przez ubite białka i czasami proszek do pieczenia.

Jest to uniwersalne ciasto, które można wykorzystać do wielu różnych deserów. Często jest zawijane lub wypełniane innymi rodzajami ciasta i innymi nadzieniami, takimi jak galaretka lub krem.

Biszkopt to tradycyjnie cienkie, zwiewne ciasto, które nie zawiera tłuszczu ani oleju. Jest częstą podstawą tortów tres leches i trifles.

W niektórych przepisach do ciasta dodaje się niewielką ilość masła, aby uzyskać dodatkową wilgoć i smak. Dodatek tłuszczu zakłóca jednak interfejs gazowo-pęcherzykowy i uniemożliwia białkom jajka stabilizację pęcherzyków powietrza, co powoduje, że ciasto jest mniej stabilne i ma mniejszą objętość.

Ciasto biszkoptowe można aromatyzować sokiem z cytryny, skórką pomarańczową lub wanilią. Jest to popularny deser w Europie i Azji. Zazwyczaj łączy się go z puree owocowym i galaretką.

Galaretka

Galaretkę robi się z soku owocowego, który gotuje się z cukrem i pektyną (naturalną lub komercyjną), aby go zagęścić. Używa się go także do aromatyzowania i konserwowania owoców.

Galaretki to łatwy i niedrogi sposób na dodanie owoców do deserów. To także świetny sposób na wykorzystanie dodatkowych świeżych owoców, które w przeciwnym razie mogłyby się zmarnować!

Galaretka jest doskonałym uzupełnieniem biszkoptu i pomaga utrzymać jego wilgotność. Galaretkę możesz znaleźć w supermarkecie lub jeśli chcesz zrobić ją sam, możesz skorzystać z prostego przepisu na owoce o niskiej zawartości cukru.

Aby zrobić galaretkę, zagotuj sok owocowy z wodą, cukrem i pektyną zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. Pektyna zmniejszy zawartość płynu i skoncentruje smak owoców.

Krem

Jeśli szukasz deseru, który z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach, ten przepis na Kremowy tort z galaretkami na biszkopcie jest idealny! Składa się on ze zwiewnych biszkoptów pokrytych puszystą bitą śmietaną i pyszną owocową galaretką, co czyni go idealnym lekkim i letnim przysmakiem.

Śmietana to produkt mleczny, który powstaje przez odtłuszczenie wyższej warstwy tłuszczu, która gromadzi się na górnej powierzchni niehomogenizowanego mleka przed homogenizacją (przez RecipeTips). Można go używać w wielu przepisach na słodkie i pikantne dania.

Na rynku dostępnych jest kilka różnych rodzajów śmietany. Różnią się one zawartością tłuszczu i sposobem ubijania. Niektóre z najpopularniejszych rodzajów to bita śmietana, ciężka śmietana i podwójna śmietana.

Truskawki

Niezwykle owocowe truskawki są prawdziwym hitem tego ciasta. Są niezwykle lekkie i delikatne, a do tego mają pyszny, słodki, owocowy smak.

W tym przepisie możesz użyć dowolnych miękkich lub lekko przywiędłych owoców, ale truskawka jest jednym z najbardziej tradycyjnych. Inne pyszne alternatywy to brzoskwinia, pomarańcza i mango.

Uważnie umyj i odszypułkuj truskawki, a następnie przepołow je. Następnie wrzuć je do cukru pudru, aby nie straciły zbyt szybko świeżości.

Gdy będziesz gotowy do złożenia tortu, umieść podstawę biszkoptu na talerzu do serwowania nad galaretką i odwróć, aby ciastka były jedno na drugim. Rozprowadź krem na galaretce, dodaj kilka pokrojonych truskawek, a następnie połóż na wierzchu pozostały biszkopt.

To naprawdę łatwy i zaskakująco okazały deser, który możesz podać na letnim przyjęciu lub pikniku. Będzie hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych!

Oceń artykuł: Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5