avocado z jajkiem

Avocado z jajkiem


Zapiekane avocado z jajkiem

Avocado, dwa jajka i niebo w gębie, smakowita przystawka lub pomysł na śniadanie. Jajko można zapiec tak, aby żółtko pozostawało płynne lub zupełnie „na twardo”. Ja osobiście wolę tę druga wersję, a Wy sami wybierzcie, które lepsze.

składniki:zapiekane avocado z jajkiem

1 dojrzałe Avocado

2 jajka

garść posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

wykonanie:

zapiekane avocado z jajkiemPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Avocado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i odrobinę powiększamy w obu połówkach dziurki po pestce, przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Jajka wbijamy ostrożnie do miseczki i łyżką delikatnie przekładamy żółtka z niewielką ilością białka do dziurek w Avocado, pieprzymy i solimy do smaku. Wkładamy do piekarnika na 15-25 minut, w zależności jak bardzo chcemy ściąć żółtko. Upieczone Avocado przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Co sądzicie o takiej przystawce? – dla mnie pycha :).