bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażan faszerowany mięsem


Bakłażan faszerowany mięsem

Pyszne zestawienie. Łódeczki z bakłażana faszerowane mięsem, wyglądają pięknie na stole, genialnie smakują i są daniem bardzo sycącym i zdrowym 🙂  Prosty przepis, którym możecie zaskoczyć domowników lub gości.

składniki:bakłażan faszerowany miesem

dla 2 osób

1 bakłażan

150 – 200 dkg mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego

150 g sera typu feta

100 g przecieru pomidorowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

olej

świeży tymianek

wykonanie:

bakłażan faszerowany miesemPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i wydrążamy łyżką miąższ zostawiając centymetrowy brzeg. Mięso mielone smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy posiekany czosnek i posiekaną w pióra cebulę , sól i pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy , cukier do smaku, dusimy 5 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Bakłażana wypełniamy farszem z mięsa i pieczemy 25 minut. Podajemy gorące posypane świeżym tymiankiem.