Bakłażan faszerowany mięsem
Pyszne zestawienie. Łódeczki z bakłażana faszerowane mięsem, wyglądają pięknie na stole, genialnie smakują i są daniem bardzo sycącym i zdrowym 🙂 Prosty przepis, którym możecie zaskoczyć domowników lub gości.
dla 2 osób
1 bakłażan
150 – 200 dkg mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
150 g sera typu feta
100 g przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
olej
świeży tymianek
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i wydrążamy łyżką miąższ zostawiając centymetrowy brzeg. Mięso mielone smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy posiekany czosnek i posiekaną w pióra cebulę , sól i pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy , cukier do smaku, dusimy 5 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Bakłażana wypełniamy farszem z mięsa i pieczemy 25 minut. Podajemy gorące posypane świeżym tymiankiem.