Bób


136939_bob_711775Jedzmy bób na zdrowie – ta roślina z rodziny strączkowatych  zawiera mnóstwo białka ,kwasu foliowego , obniża poziom cholesterolu we krwi, działa alkalizująco (zasadotwórczo). Spożywanie go pomoże więc uniknąć zakwaszenia organizmu. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat. Bób możemy jeść zarówno  surowy (tylko młody) jak i gotowany. Kupując bób zawsze kierujmy się kolorem – im zieleńszy tym młodszy i lepszy. Doskonale pasuje jako dodatek do sałatek, zup, sosów. Sezon na bób jest niestety bardzo krótki, ale świetnie poddaje sie mrożeniu – dzięki czemu możemy cieszyć się nim cały rok. Aby zachować zielony kolor bobu należy gotować go bardzo krótko i po odcedzeniu przelać zimną wodą lub włożyć do wody z lodem.