kurczak w cytrynie

Kurczak cytrynowy


Kurczak cytrynowy

Cytrusy i drób ? Idealne połączenie. Kurczak z cytrynową nutą jest naprawdę wyjątkowo smaczny i naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Urozmaićcie swoje obiady o kurczaka cytrynowego 🙂

składniki:kurczak cytrynowy

kurczak (najlepiej zagrodowy)

1 cytryna

łyżka masła

1 trawa cytrynowa

pieprz, sól, papryka słodka mielona

Wykonanie:

kurczak w cytrynieKurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy kuper. Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywą wkładamy łyżkę masła. Ocieramy skórkę  z cytryny . Kurczaka nacieramy pieprzem, solą, papryką i otartą skórka z cytryny. Połowę cytryny wkładamy w całości do kurczaka, druga połówkę kroimy na plasterki i układamy na wierzchu kurczaka. Dokładamy trawę cytrynową przekrojoną wzdłuż i na pół. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka pod przykryciem 1,5- 2 godzin do miękkości.