Przepis na konfiturę z pomarańczy:
Bardzo lubię ja i moi domownicy domowe przetwory a zimą jest sezon na cytrusy, więc szkoda byłoby ich nie wykorzystać i zachować ich smaku w słoiczkach. Konfitura z pomarańczy jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, placków jak również idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa na pyszne śniadanie. W smaku konfitura jest słodko – kwaśna z wyczuwalną skórką pomarańczową i nutą cytryny. Musicie spróbować 🙂
składniki na konfiturę z pomarańczy:
2 kg pomarańczy bezpestkowych
1 cytryna
500 ml wody
500 ml cukru najlepiej brązowego
jak zrobić konfiturę z pomarańczy:
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy. Z 4 – 5 pomarańczy ścieramy skórkę na tarce na drobnych oczkach. Pomarańcze obieramy dokładnie (staramy się obrać jak najwięcej białej skórki , ponieważ jest gorzka) , kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka . Dodajemy sok z jednej cytryny, cukier i wodę, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 1,5-2 godzin. Po tym czasie odstawiamy konfiturę na noc w chłodne miejsce i następnego dnia gotujemy konfiturę jeszcze około godziny, przekładamy gorącą do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Można oczywiście konfiturę pasteryzować, wtedy z pewnością się nie zepsuje.
Możecie również do takiej konfitury dodać swoje ulubione przyprawy np. cynamon, anyż czy też goździki, wszystko oczywiście z umiarem,żeby nie zdominowały smaku samej pomarańczy.
Konfitura genialnie sprawdza się jako dodatek do mięsa drobiowego, ja często podaje ją z kaczką pieczoną lub kurczakiem. Genialnie smakuje również z plackami z kaszy manny (przepis) lub jako aromatyczny dodatek do herbaty zimą. Zresztą sami sprawdzicie do czego takiej konfitury pomarańczowej używać, bo zajadana łyżką ze słoika również jest pyszna 🙂
Nie robiłam jeszcze konfitury z mandarynki, ale powoli przymierzam się do jej zrobienia i z pewnością podzielę się z Wami przepisem. Bardzo jestem ciekawa jakie cytrusy przetwarzacie w swoich domach , jeśli macie jakieś ciekawe przepisy podzielcie się proszę, chętnie skorzystam i oczywiście opublikuję na blogu z adnotacją od kogo mam przepis 🙂
[…] Konfitura z pomarańczy 21/01/2018 […]