Chipsy z Topinamburu
Topinambur to jedno z moich ukochanych warzyw. Oto jeden z wielu przykładów wykorzystania słonecznika bulwiastego – chipsy. Świetna przekąska, pyszna, mega zdrowa i prosta w wykonaniu.
6-8 bulw topinamburu
2 łyżki oleju
otarta skórka z cytryny
pieprz, sól
świeże listki tymianku
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni .Topinambur dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na bardzo cienkie plasterki. W miseczce łączymy olej z otarta skórką z cytryny, pieprzem i solą i polewamy nim topinambur. Dokładnie mieszamy, tak aby olej z przyprawami dobrze połączył się z plasterkami . Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej topinambur. Pieczemy 15 – 20 minut, uważając żeby plasterki nie za mocno się zrumieniły. Upieczone posypujemy listkami świeżego tymianku i podajemy jako przekąskę zimną lub gorącą.