Czarne pierogi z Karpiem


Przepis na czarne pierogi z karpiem:

Na ostatnich warsztatach Świątecznych w The Plate robiliśmy fantastyczne dania, które były połączeniem kuchni Azjatyckiej i naszej Polskiej. Daniem głównym były czarne pierogi z farszem z karpia i kimchi, tak nieprawdopodobnie pyszne,ze sama nastawiłam kimchi ( właśnie się kisi) i zamierzam podać to danie na Wigilijnym stole. Oczywiście ,jeśli nie przepadacie za karpiem lub kimchi, możecie po prostu zrobić czarne ciasto z Waszym ulubionym farszem.

składniki na czarne pierogi z karpiem:

Składniki na ciasto:
Mąka: 500 gram
Masło: 50 gram
Sól: łyżeczka
Atrament z mątwy: łyżeczka
Woda: 300 ml

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, atrament z mątwy oraz rozpuszczone masło. Poczekać aż ciasto ostygnie i wyrobić na jednolitą masę.

 

Składniki na farsz:
Kimchi: 200 gram
Karp filet: 300 gram
Świeża kolendra: pęczek
Sos sojowy jasny: 3 łyżki
Yuzu ponzu: 3 łyżki
Tajskie chili: 1 sztuka
Otarta skórka z limonki

Kimchi drobno posiekać i odcisnąć na sicie soki. Z karpia zdjąć skórę. Mięso karpia zemleć na maszynce o grubym oczku. Kolendrę posiekać. Całość wymieszać w misce, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, kolendrą i skórką z limonki. Z przygotowanego farszu i ciasta lepimy pierogi.

 

Czarne pierogi

Składniki na sos:
Szalotka: 3 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Ziele angielskie: 5 ziarenek
Liść laurowy: 3 sztuki
Kurkuma: 1/3 łyżeczki
Wino białe wytrawne: 200 ml
Śmietana kremówka 30%: 100 ml
Masło: 100 gram
Szyjki rakowe: 150 gram
Sok z cytryny: ½ cytryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liść i ziele, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina, dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem. Z przygotowanego ciasta i farszu lepimy pierogi.

Robiliście kiedyś kolorowe pierogi?? Myślę nad czerwonymi lub pomarańczowymi….a może zielone???