Golonka wieprzowa pieczona w piwie


Dobrze przygotowana golonka wymaga cierpliwości i czasu. Ma być miękka z chrupiącą skórką , nasycona smakiem warzyw i piwa 🙂 Taki przepis Wam przedstawiam 🙂

składniki:pieczona golonka w piwie

1 golonka tylna

szklanka jasnego piwa

3 marchewki

2 pietruszki

nieduży seler

por

łyżeczka miodu

kilka liści laurowych

ziele angielskie

pieprz czarny ziarnisty

sól

wykonanie:

golonka pieczona w piwieZ warzyw gotujemy wywar z dodatkiem wszystkich przypraw. Golonkę nacieramy sola i pieprzem. Po 30 minutach gotowania wkładamy do wywaru golonkę i obgotowujemy z każdej strony po 10-15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy połową szklanki wywaru jarzynowego i połową szklanki piwa, przykrywamy folią lub pokrywką i pieczemy około 2- 3 godzin polewając golonkę podczas pieczenia resztą wywaru i piwa. Pół godziny przed końcem pieczenia dokładamy warzywa do golonki, smarujemy golonkę cienką warstwą miodu i pieczemy bez przykrycia. Podajemy z chrzanem.