Home / Przystawki / Jajka faszerowane pieczarkami
11 kwietnia, 2017

Jajka faszerowane pieczarkami

Posted in : Przystawki on by : admin Tagi: , , , , , , , , , ,

Jajka faszerowane pieczarkami

Oto pomysł na jaja faszerowane, jeśli ktoś lubi połączenia jajek i pieczarek to ten przepis jest idealny. Farsz jest pieprzny, z cebulką i pachnący smażonymi pieczarkami, możecie dodatkowo wyostrzyć smak farszu dodając rzeżuchy 🙂 Zróbcie sobie takie jaja faszerowane na Święta.

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

5 jajek  (najlepiej wiejskich)jajka faszerowane pieczarkami

5- 6 średnich pieczarek

1 cebulka dymka

masło do smażenia

łyżka majonezu

sól, świeżo mielony pieprz

rzodkiewka do przybrania

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

jajka faszerowane pieczarkamiJajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtko. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość masła i smażymy pieczarki razem z cebulą kilka minut, solimy i solidnie pieprzymy w trakcie smażenia do smaku. Do miski przekładamy farsz z patelni, dodajemy żółtka, rzeżuchę, majonez i wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką. Tak powstałą masę wkładamy do dziurkach w połówkach białek, przyozdabiamy rzodkiewką, podajemy na liściach sałaty lub szpinaku. Jak Wam się podoba taki pomysł na farsz ?