Jajka faszerowane pieczarkami
Oto pomysł na jaja faszerowane, jeśli ktoś lubi połączenia jajek i pieczarek to ten przepis jest idealny. Farsz jest pieprzny, z cebulką i pachnący smażonymi pieczarkami, możecie dodatkowo wyostrzyć smak farszu dodając rzeżuchy 🙂 Zróbcie sobie takie jaja faszerowane na Święta.
Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:
5- 6 średnich pieczarek
1 cebulka dymka
masło do smażenia
łyżka majonezu
sól, świeżo mielony pieprz
rzodkiewka do przybrania
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtko. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość masła i smażymy pieczarki razem z cebulą kilka minut, solimy i solidnie pieprzymy w trakcie smażenia do smaku. Do miski przekładamy farsz z patelni, dodajemy żółtka, rzeżuchę, majonez i wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką. Tak powstałą masę wkładamy do dziurkach w połówkach białek, przyozdabiamy rzodkiewką, podajemy na liściach sałaty lub szpinaku. Jak Wam się podoba taki pomysł na farsz ?
[…] Sezonowym Garnku znajdziecie również przepisy na faszerowane jajka (PRZEPIS), które doskonale zastępują u mnie w domu sałatkę na przyjęciach. Mam również przepis na […]