Kremowa pomidorowa


Kremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – znana,lubiana, często bywała u mnie w domu w poniedziałki ( bo rosół z niedzieli został :)). I tak właśnie gotujmy pomidorową – na wywarze z rosołu, ma być gęsta i wyrazista.

składniki:

3 skrzydełka drobiowe, kawałek wołowiny (pręga,szponder) – może być na jednym rodzaju mięsa

włoszczyzna

liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty,sól

opakowanie makaronu ( grube lub cienkie nitki)

kilka łyżek kwaśnej śmietany

duży przecier pomidorowy lub pulpa pomidorowa

świeża natka pietruszki

wykonanie:

Na mięsie gotujemy wywar ( na wolnym ogniu). Po zagotowaniu mięsa i zdjęciu szumowin dorzucamy obraną włoszczyznę  i przyprawy – gotujemy co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu ( zupa nie może się mocno gotować!). Wyciągamy mięso,obieramy i dorzucamy do zupy, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. W osobnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu dodajemy do zupy pół pęczka natki pietruszki w całości – nie siekamy) tylko wtedy natka odda zupie cały aromat i smak. Podajemy zupę z makaronem i łyżką śmietany ( nie dodawajmy śmietany bezpośrednio do zupy, ponieważ szybciej skwaśnieje).