Krokiety z mięsem


Przepis na krokiety z mięsem

Chrupiące, delikatne krokiety faszerowane gotowanym mięsem mielonym… do tego kubek czerwonego barszczu i mamy doskonały obiad. Najlepsze do farszu jest mięso z rosołu 🙂

składniki:

naleśniki:BARSZCZ CZERWONY KROKIETY

1 litr mleka

1,5 szklanki mąki

szczypta soli

1 jajko, 1 żółtko

50 gram masła

farsz:

mięso z rosołu  (wołowe, drób)

1 cebula

sól,pieprz

kilka łyżek rosołu do podlania farszu

panierka:

szklanka bułki tartej

2 jajka

olej do smażenia

wykonanie:

krokiety z miesemDo wysokiej miski wlewamy mleko,dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i żółtko. Miksujemy na gładką masę, jeśli ciasto jest bardzo rzadkie – dosypujemy mąki (powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu). Odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, smarujemy cieniutko masłem i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor – powtarzając czynność smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika. Naleśniki odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle. Mięso z rosołu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i łączymy z cebulką, podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Naleśniki smarujemy cienką warstwą mięsa, równomiernie i zwijamy w ruloniki, zaginając brzegi naleśnika do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panierowane krokiety na złoto – brązowy kolor z obu stron na małym ogniu. Podajemy z barszczykiem 🙂