FASZEROWANE GRZYBY PORTOBELLO

Portobello faszerowane


Portobello faszerowane

Wielkie, dojrzałe pieczarki o kolorze brązowym to Portobello. Są bardziej wyraziste w smaku od małych, białych pieczarek i można je przyrządzać na mnóstwo sposobów. Ja dziś podaje Wam przepis na Portobello faszerowane 🙂

składniki:FASZEROWANE GRZYBY PORTOBELLO

3- 4 pieczarki Portobello

2- 3 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 mała papryczka chilli drobno posiekana

1 duży lub dwa mniejsze drobno posiekane ząbki czosnku

łyżka oliwy + oliwa do smażenia

sól, pieprz

wykonanie:

FASZEROWANE GRZYBY PORTOBELLOPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je siekamy (dodamy je do farszu). Kapelusze smażymy z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oliwy (kilka minut), delikatnie solimy. Nóżki pieczarek mieszamy z natka pietruszki, czosnkiem, papryczka chilli, bułką tartą, oliwą i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapelusze Portobello wypełniamy farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut. Podajemy gorące.