Zapiekanka z ziemniaków i boczku


Zapiekanka z ziemniaków i boczku

Wszelkiego rodzaju zapiekanki to świetny pomysł na „jednogarnkowy” obiad, a kombinacji smakowych jest całe mnóstwo. Dziś przepis na zapiekankę z ziemniaków, boczku i mrożonych grzybów. Proste, syte danie na każdą kieszeń 🙂

składniki:zapiekanka ziemniaczana

4 duże ziemniaki

1 duża cebula

20 dkg.boczku w plastrach

kilka mrożonych grzybów ( mogą być świeże pieczarki, kurki lub boczniaki)

3 łyżki kwaśnej śmietany

masło do wysmarowania formy

pieprz, sól, świeże lub suszone zioła

garść tartego parmezanu (może być ser żółty)

wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki gotujemy do miękkości i kroimy w grube plastry. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i zesmażamy na patelni (bez tłuszczu). Grzyby kroimy w duże kawałki i dusimy na maśle z niewielką ilością wody około 20 minut. W nasmarowanym żaroodpornym naczyniu układamy kolejno ziemniaki, boczek z cebulą i duszone grzyby. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zalewamy zapiekankę, wierzch posypujemy świeżymi ziołami i parmezanem (ja użyłam czosnku niedźwiedziego, rozmarynu i tymianku). Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut.