Zimne nóżki ( galareta wieprzowa)


Zimne nóżki (galareta wieprzowa)

Tego dania nie trzeba przedstawiać -lorneta i galareta 🙂 Jedziemy 😀

składniki:

1 golonka tylna

2 świńskie nóżki (poproście o rozcięcie tasakiem w sklepie)

włoszczyzna

1 opalona na czarno nad ogniem cebulka

liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty,sól

ocet lub cytryna

wykonanie:

Golonkę i nóżki zalewamy wodą (tak aby je przykryła) i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę i zalewamy kolejną na wysokość 10 cm nad mięsem. Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulkę i przyprawy. Gotujemy około 3 godzin – tak aby mięso było bardzo miękkie i łatwo odchodziło od kości.Przecedzamy wywar prze gęste sito, studzimy. Mięso obieramy i drobno siekamy, marchewkę kroimy w plastry. W salaterkach układamy kolejno marchew, mięso i zalewamy wywarem po brzegi :). Wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Podajemy z octem, chrzanem lub cytryną i lornetą.