Gazpacho


Gazpacho – chłodnik z pomidorów

W upalne dni zróbcie sobie chłodnik z pomidorów, nieco mniej popularny, ale pyszny, sycący i zdrowy.

składniki:Gazpacho chłodnik z pomidorów

5 – 6 dojrzałych pomidorów

1 ogórek zielony (lub 3 gruntowe ogórki)

1 mała cebula

1 czerwona papryka

papryczka chilli świeża lub pół łyżeczki suszonej

pieprz, sól, cukier

Gazpacho z pomidorówwykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecieramy przez sito do naczynia. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną cebulę oraz paprykę pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy pieprzu, soli i cukru do smaku. Gotowy chłodnik schładzamy w lodówce lub chwilę w zamrażarce. Gazpacho  możemy podawać z pokrojoną fetą, ogórkiem, natka pietruszki, bazylią i świeżą bagietką.