Papryka faszerowana szpinakiem i fetą


Papryka faszerowana szpinakiem i fetą

FASZEROWANE PAPRYKI 1Takie papryki możemy potraktować różnie – jako przystawka na ciepło, jako dodatek do obiadu,jako kolacja itp. Możecie również puścić wodze fantazji i dodać do farszu np.kuskus,boczek,komosę, kurczaka . Ja podaje przepis „simply”, bez urozmaiceń  – bo takie lubię najbardziej 🙂

 

 

 

 

składniki:

4 papryki (kolor nie ma znaczenia)

2 ząbki czosnku

1 kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego w liściach

opakowanie sera Feta

łyżka masła

wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki myjemy , ścinamy je FASZEROWANA PAPRYKAz góry i usuwamy gniazda nasienne. Szpinak myjemy i zesmażamy na patelni razem z posiekanym czosnkiem na maśle do momentu, aż wszystkie liście zwiędną. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy pokruszony w dłoniach ser Feta. Dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych papryk  dość ściśle. Nafaszerowane papryki wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut. Podajemy gorące.