Tzatziki
Doskonały grecki dip, pachnący świeżym ogórkiem, idealny do mies i dań z grilla. Sos możemy również podać do zapieczonego pieczywa. Polecam jako pyszny dodatek na każdą imprezkę.
składniki na tzatziki:
1 duży ogórek lub 2 mniejsze
garść posiekanego koperku
kilka posiekanych listków mięty
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
opcjonalnie kilka zielonych oliwek
Przepis na tzatziki:
Ogórki kroimy na pół i usuwamy pestki, dorzucamy do jogurtu razem z drobno posiekanym czosnkiem i reszta składników (jeśli dodajemy oliwki to również drobno posiekane). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Sos podajemy zawsze schłodzony. Czekam na Wasze pomysły na sosy do grilla 🙂