Ziemniak pieczony z sosem wołowym


Ziemniak pieczony z sosem wołowym

Ziemniak z piekarnika, niemalże jak z ogniska, do tego pyszny sos i mamy gotowy obiad lub kolację. Oczywiście sos do ziemniaków możecie zrobić  jakikolwiek, ja zrobiłam wołowy ze słodką fasolką.

składniki:ziemniak-pieczony-z-wolowina

4 duże ziemniaki umyte, nie obrane

30 dkg polędwicy wołowej

1 duża cebula

1 puszka fasolki w sosie pomidorowym

świeży tymianek i rozmaryn (może być suszony)

sól, pieprz

olej do smażenia

folia aluminiowa

wykonanie:

ziemniak-pieczony-z-wolowinaPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości około 60 – 90 minut (w trakcie pieczenia sprawdzamy ziemniaki wykałaczką, czy są gotowe). Cebulę kroimy w pióra, polędwicę kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, zdejmujemy, krótko obsmażamy wołowinę na brązowy kolor, dodajemy cebulę, przyprawy, chwilę dusimy, wlewamy fasolkę z puszki razem z sosem. Upieczonego ziemniaka rozcinamy na pół, zalewamy sosem, podajemy gorące.