Bitki wieprzowe na szpinaku z pomidorami


Bitki wieprzowe na szpinaku z pomidorami

Ciekawy sposób na podanie mięsa, to oczywiście nie muszą być bitki, może być kurczak jak również wołowina. Możecie również podać sam szpinak z pomidorami jako przystawkę i również będzie pysznie.

składniki:bitki-wieprzowe-ze-szpinakiem

1 kg szynki wieprzowej

50 dkg świeżego szpinaku

3-4 średnie pomidory

2 łyżki śmietany

łyżka smalcu

pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

łyżka masła

wykonanie:

wieprzowina-ze-szpinakiemSzynkę kroimy na centymetrowe plastry, bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem i smażymy na rozgrzanym smalcu na brązowy kolor z obu stron. Bitki przekładamy do garnka, razem z tłuszczem, podlewamy wodą , dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz, sól i szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy do miękkości. Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy szpinak i pokrojone na ćwiartki pomidory, dusimy kilka minut, wyłączmy palnik, dodajemy 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Bitki układamy na szpinaku i podajemy 🙂