Chrzan tarty domowy


Chrzan tarty domowy

Domowy, ostry, wyrazisty w smaku chrzan. Robiły go nasze babcie – tyle, że z reguły to dziadkowie musieli go ścierać na tarce 🙂 Ja ułatwiłam sobie sprawę, używając  elektrycznej maszynki z przystawką do tarcia warzyw. Taki domowy chrzan jest idealny do mięs, żurku, sosów.

składniki:CHRZAN

2-3 duże korzenie chrzanu

cytryna

sól, cukier

przegotowana woda

wykonanie:

chrzan tartyChrzan obieramy ze skórki i wkładamy na godzinę do zimnej wody (wtedy łatwiej się uciera). Do miski lub małego garnka wlewamy kilka łyżek wody i sok z połówki cytryny. Chrzan ścieramy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy do smaku sól, cukier i pozostały sok z cytryny, jeśli chrzan jest za suchy- dolewamy przegotowanej wody. Przekładamy chrzan do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Możemy do chrzanu dodać kwaśnej śmietany, ale wtedy szybciej musimy go zużyć bo się zepsuje. Ja dodaję śmietany do tuż przed podaniem go na stół.